Güncel
Suriyeli sığınmacıların işgücü niteliği tespit edilecek
Türkiye'deki sığınmacıların iş gücü envanterinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor Projeyle, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve nitelikli bir işe ya da diplomaya sahip Suriyelilerin topluma ve iş dünyasına entegrasyonu konusunda altyapı hazırlanması hedefleniyor.
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezince yürütülen "Suriyeli Sığınmacıların Nitelikleri" Projesi kapsamında, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların iÅŸ gücü envanterinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Suriyeli sığınmacıların yaklaşık 255 bini, 10 kentte AFAD'ın yönettiÄŸi 25 barınma merkezinde yaÅŸarken geriye kalan Suriyeliler ise baÅŸta Ä°stanbul, Åžanlıurfa, Gaziantep, Hatay olmak üzere Türkiye'nin deÄŸiÅŸik kentlerine dağıldı.
Kamplarda kalanların dışındaki Suriyelilerin hangi kentlerde yaÅŸadığına iliÅŸkin genel bilgiler bulunsa da Suriyelilerin nitelikleri hususunda çok fazla bilgi bulunmuyor. Bu konuda Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸünün kayıtlama esnasında topladığı bazı bilgiler ise hem gizlilik nedeniyle kamuoyu ile paylaşılmıyor hem de bilgiler beyana dayalı olduÄŸu için yeniden incelenmesi ve belirli meslek gruplarında test edilmesi gerekiyor.
Türkiye'deki Suriyelilerin kalıcı olacağının vurgulandığı raporunu kısa süre önce kamuoyuyla paylaÅŸan Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi, bundan sonraki süreçte en önemli hususun uyum çalışmaları olduÄŸuna dikkati çekiyor.
Bu yılın başından itibaren Ä°çiÅŸleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları ile temaslarda bulunan merkez, sığınmacıların eÄŸitim alanındaki sorunları ve istihdam konularına eÄŸildi.
Bu amaçla, "Suriyeli Sığınmacıların Nitelikleri" projesine dört ay önce baÅŸlayan merkez, çalışma kapsamında dünyada yoÄŸun ÅŸekilde sığınmacıların yaÅŸadıkları bölgelerdeki tecrübeleri mercek altına aldı. Dünyadaki örnekler incelenerek, Türkiye’deki sayıları 2 milyona ulaÅŸan Suriyeli sığınmacıların niteliklerinin nasıl tespit edileceÄŸine iliÅŸkin model geliÅŸtirilmesine çalışılıyor.
Proje ekibi, sadece Türkiye'nin deÄŸil dünyanın da karşılaÅŸtığı bu çok büyük kitlesel göç hareketine yönelik özgün bir modele ihtiyaç olduÄŸunun altını çiziyor. Bu nedenle resmi kayıtlar ile alandan toplanacak verilerden oluÅŸan karma sistemler üzerinde çalışılıyor.
Çalışma, Suriyelilerin kayıtlarını tutan ve asıl verilere sahip kurum olan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸünden veri desteÄŸinin, Suriyeli sığınmacıların özel bilgilerinin korunması ve ülke çıkarları dikkate alınarak ne ÅŸekilde saÄŸlanabileceÄŸini de deÄŸerlendiriyor. Sığınmacılar arasındaki doktor, öÄŸretmen, akademisyen, hemÅŸire, zanaatkar ve diÄŸer nitelikli iÅŸ sahibi olanların tespitinin, geleceÄŸe yönelik olarak Türkiye’nin Suriyeliler politikaları için önemli bir veri temeli saÄŸlayacak. Suriyeli sığınmacıların yoÄŸun olarak yaÅŸadığı baÅŸta Åžanlıurfa, Ä°stanbul, Gaziantep, Hatay ve bölge illerinde saha araÅŸtırmaları yapılması planlanıyor.
"SURÄ°YELÄ°LER, TÜRKÄ°YE Ä°ÇÄ°N KATKI DA OLABÄ°LÄ°R SORUN DA"
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat ErdoÄŸan, yaklaşık dört yıldır Türkiye'de yaÅŸayan Suriyelilerin yakın bir gelecekte ülkelerine dönmelerinin beklenmediÄŸini belirterek, bu nedenle hükümetin bu insanların topluma nasıl entegre edileceÄŸinin tespitini yaparak uyum politikaları geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini anlattı.
Türkiye’deki Suriyeliler için de nitelikli-eÄŸitimli insan sayısının son derece sınırlı olduÄŸu, okur yazarlık oranının bile oldukça düÅŸük olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, çalışma yaşında ve istihdam arayışında olan, çok önemli bölümü niteliksiz iÅŸlerde istihdam edilmesi gereken Türkiye’deki Suriyelilerin sayısının 200-250 bin civarında olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini bildirdi.
Türkiye'de halkın kabul ve uyum düzeyinin çok yüksek olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, "Dört yıl içerisinde iki milyon sığınmacının bir ülkeye girmesi ve onları kabul eden toplumun bu kadar rahat olması, küçümsenmemesi gereken son derece önemli bir kabul göstergesidir. Bu konuda devletin bütün kurumlarının olaÄŸanüstü çabalarının ve ulusal-uluslararası STK’ların katkılarının payı büyük. Suriyeliler için 4 yılda 5,5 milyar dolar kaynak aktarmak zaten baÅŸlı başına olaÄŸanüstü bir durumdur ancak bu durum sürdürülebilir bir durum deÄŸil'' dedi.
Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 55'inden fazlasının 18 yaÅŸ altında, Türkiye’de doÄŸan Suriyeli bebek sayısının da 70 binden fazla olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, bunun gelecek dönemlerde Türkiye'nin genç bir Suriyeli nesle sahip olacağının göstergesi olduÄŸunu kaydetti.
Belirli yetenek ve kapasiteleri olan Suriyelilerin Türk toplumuna ve ekonomisine kazandırılmasının son derece önemli olduÄŸuna deÄŸinen ErdoÄŸan, nitelikli Suriyeliler için çok acil iÅŸ alanlarının açılması gerektiÄŸini belirtti.
ErdoÄŸan, Türkiye'nin hızlı ve efektif bir istihdam politikası yaratmaması halinde nitelikli iÅŸ gücü olan Suriyelilerin Türkiye dışına gitmelerinin ÅŸaşırtıcı olmayacağı uyarısında bulundu. ErdoÄŸan, nitelikli Suriyelilerin Türkiye'den ayrılmasının, Türkiye'de kalacak büyük kitle ile Türk toplumunun diyalog kanallarının eksilmesi anlamına geleceÄŸi için, uyum çalışmaları bakımından da son derece önemli olduÄŸunu ifade etti.
Nitelikli, meslek ya da diploma sahibi Suriyelilerin iyi ÅŸekilde iÅŸlenmesi halinde Türkiye’nin bundan katkı saÄŸlayabileceÄŸini anlatan ErdoÄŸan, hem sığınmacılar hem Türkiye için eÄŸitim ve istihdam politikasının, geleceÄŸin huzurla kurulması bakımından önemli olduÄŸunu söyledi.
Henüz yorum yapılmamış.