Sosyal Medya

Güncel

Havaalanı ve otogarda IŞİD sorgusu

Türkiye üzerinden IŞİD'e katılmaya çalışan şüpheliler, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Büyük İstanbul Otogarı’nda polis tarafından kurulan ‘Mülakat’ odalarında risk analizi yöntemiyle sorgulanıyor. Bugüne kadar riskli görülen 407 kişi ülkelerine iade edildi. Mülakatı geçenler ise yurt içinde olduğu sürece adım adım takip ediliyor.




Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü ve Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü ekipleri, IŞİD'e uluslararası katılımı engellemek için 1 yıl önce Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile Büyük Ä°stanbul Otogarı'nda 'Mülakat' odaları kurdu. Ä°yi derecede Ä°ngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça bilen 40 profil uzmanı polis, 1 aylık eÄŸitimin ardından 24 saat görev yapmaya baÅŸladı. Polisler, Takip', 'Sorgu yöntemleri' ve 'Risk analiz' yöntemiyle çalışıyor. IŞİD'e katılmak için geldiÄŸi tespit edilen kiÅŸiler ülkelerine iade ediliyor. 1 yılda 2 bin kiÅŸi mülakat odalarına alınırken, 407 ÅŸüpheli ülkelerine gönderildi. Ä°ngiliz ve Fransız vatandaÅŸların yoÄŸun olduÄŸu ÅŸüpheliler içerisinde, Rusya, Almanya, Ä°spanya ve Ä°talya'da bulunuyor. Mülakattan geçebilenler ise ülke içinde adım adım takip ediliyor.
UÇAK DAHA HAVADAYKEN ÅžÜPHELÄ° TAKÄ°BÄ° BAÅžLIYOR
Ä°stanbul'a iniÅŸ yapacak uçaklardaki yolcuları araÅŸtıran görevliler risk taşıyanları tek tek belirliyor. Uçağın kapısında, pasaport kuyruÄŸunda gözaltına alınan ÅŸüpheliler, doÄŸrudan mülakat odalarına götürülüyor. Risk taşıyan kiÅŸilere önceden hazırlanmış 23 soru yöneltiliyor ve bu sorular sürekli olarak deÄŸiÅŸtiriliyor. Verilen cevapları deÄŸerlendiren ekipler, ÅŸüphelileri geldikleri ülkelere iade ediyor veya serbest bırakarak yurtiçinde iletiÅŸimde oldukları kiÅŸileri ve yerleri belirlemek için adım adım takip ediyor. Mülakat odalarındaki görüÅŸmeler kayıt altına alınıyor.
Ä°NGÄ°LÄ°ZLER HALA UYUYOR
IŞİD terör örgütünün Türkiye üzerinden Suriye'ye gelmek isteyenlere 'Hicret' adını verdiÄŸi bir kitap bastırdığı öÄŸrenildi. Kitapta IŞİD'e katılmak için yola çıkacaklara, Türk istihbaratının kendilerini sevmediÄŸi hatırlatılıyor ve Türkiye'ye pasaportlarının olduÄŸu ülkelerden uçuÅŸ yapmamalarını emrediyor. Talimata uyarak Türkiye'ye Ä°spanya üzerinden uçan Fas asıllı Ä°ngiltere vatandaÅŸları Mohammed Amoudi, Mohammed Ghaffar ve Ghafoor Hussain isimli ÅŸüpheliler, analiz ekibi tarafından yakalanmıştı. Åžüpheliler gözaltına alındıktan saatler sonra Ä°ngiliz istihbaratının, Türk istihbaratına 3 Ä°ngiliz vatandaşı hakkında bilgi verdiÄŸi öÄŸrenildi. Ä°ngiliz istihbaratı bilgi verdiÄŸi sırada, 3 ÅŸüpheli Türk polisi tarafından yakalanmıştı.
TURÄ°ST GÄ°BÄ° GÄ°DÄ°N EMRÄ°

IŞİD'in kılavuz kitabında, 'Turist gibi gidin' talimatı veriliyor. Profil uzmanlarınca sorgulanan ÅŸüpheliler ülkeye giriÅŸ sebeplerini, “ArkadaÅŸ ve Akraba ziyareti”, “Tedavi”, “Ä°ÅŸ amaçlı” ve “Turistik” gibi çeÅŸitli sebeplerle açıklarken çoÄŸu turist olarak geldiÄŸini iddia ediyor. Åžüphelilerin genellikle 15-35 yaÅŸ aralığında oldukları öÄŸrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.