Sosyal Medya

Dünya

Etiyopyalı Yahudiler İsrail'de polisle çatıştı

İsrail'deki Etiyopyalı Yahudilere karşı ırkçı uygulamaları protesto eden binlerce kişi, Kudüs sokaklarında polisle çatıştı.



Etiyopya asıllı bir Ä°srail askerinin, polis tarafından dövülme videosunun ortaya çıkmasının ardından Ä°srail'de tansiyon yükseldi.

Polisin ırkçı uygulamalarını protesto eden binlerce Etiyopya asıllı Yahudi, dün akÅŸam saatlerinde DoÄŸu Kudüs’teki Ä°srail Emniyet MüdürlüÄŸü önünde toplandı. Sloganlar eÅŸliÄŸinde Batı Kudüs’e doÄŸru yürüyüÅŸe geçen protestocular, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun evine gitmek istedi.

Ä°srail güçlerinin ses bombası, göz yaÅŸartıcı gaz ve TOMA’larla kalabalığa müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. Protestocuların taÅŸ ve pet ÅŸiÅŸelerle karşılık verdiÄŸi olaylarda iki polis yaralandı.

“Kudüs Baltimore gibi olacak”

Kudüs’ün ana yollarını trafiÄŸe kapatan göstericiler, “Kudüs Baltimore gibi olacak”, “Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır”, "Apartheid rejimine hayır" ve “Artık söz deÄŸil eylem istiyoruz” ÅŸeklinde sloganlar attı.

Gösteriye müdahale eden Ä°srail polisinin, protestocuları dağıtmakta güçlük çektiÄŸi gözlendi.

Ä°srail atlı polisleri göstericilere müdahale ederken zor anlar yaÅŸayarak geri çekilmek zorunda kaldı. Bu arada bazı göstericilerin hafif yaralandıkları görüldü.

Olay yerine gelen Kudüs Belediye BaÅŸkanı Nir Barakat, kalabalığın arasına oturarak göstericileri ikna etmeye çalıştı. Bir anda yüzlerce protestocunun etrafını sarmasının ardından Barakat, kalabalığın arasında sıkışarak zor anlar yaÅŸadı.

Kudüs sokaklarında gerginlik sürüyor

Etiyopya asıllı Yahudiler eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ederken, Kudüs sokaklarında gerginlik sürüyor. Göstericiler çöp tenekeleriyle barikatlar kurarak bazı yolları kapattı. Toma ve polislerin önünde oturma eylemi yapan kalabalığı, Ä°srail emniyetine ait helikopterler de havadan aralıksız olarak izliyor.

Etiyopya asıllı Yahudi Tiyon Mosin, Ä°srail'deki tüm kurumlarda ve halk arasında Afrika asıllı Yahudilere karşı ırkçı bir ayrımcılık bulunduÄŸunu söyledi.

"Ä°srail polisi tarafından Etiyopyalı Yahudilere sürekli ÅŸiddet uygulanıyor" diyen Mosin, "Ä°ki gün önce ortaya çıkan polisin dayak atma görüntüleri ilk deÄŸil. Bize karşı yapılan diÄŸer bir çok ihlal kamuoyundan gizli kalıyor. Bütün bunlara artık bir dur demek için buradayız" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'dan "saÄŸduyu" açıklaması

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Etiyopya asıllı Ä°srail askerlerinin polis tarafından dövülmesini kınadı.

Göstericilere de sükunet çaÄŸrısında bulunan Netanyahu, "Etiyopyalı askeri dövenler adalet karşısına çıkarılacaktır ancak kimsenin kendini kanun yerine koyması lazım. Etiyopya asıllı Yahudiler bizim için saygıdeÄŸerdir ve Ä°srail onların topluma katılması için büyük çaba sarfediyor. Gelecek hükümet de bunu yapmaya devam edecek" diye konuÅŸtu.

Rivlin: Åžoku hala derin bir ÅŸekilde hissediyorum

Dayak görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından Etiyopya asıllı Ä°srail vatandaşı 80 öÄŸrenci ile bir araya gelen CumhurbaÅŸkanı Rivlin, “Bu görüntüleri izlerken yaÅŸadığımız ÅŸoku hala derin bir ÅŸekilde hissediyoruz. Bu videonun oluÅŸturduÄŸu kızgınlığın karşısında geriye yaslanıp oturamayız” dedi. 

Rivlin, şunları kaydetti:

 “Bu tarz olaylar birer uyarı sinyali iÅŸlevi görür ve kanun uygulayıcılarla toplumun farklı kesimlerindeki iliÅŸkilere yönelik bir iç denetim imkanı sunar. Emniyet müdürü ile de konuÅŸtuÄŸum üzere ÅŸuna inanıyorum ki, polis, bir soruÅŸturma yürüterek ve düzeltilmesi gerekenleri düzelterek, bir daha bu tür olayların yaÅŸanmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.