Sosyal Medya

Güncel

Türkiye AP kararını iade etti

Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren kararını, kapak yazısı ekleyerek aynen iade etti.



AP'nin 29 Nisan'da Türkiye'nin AB Daimi TemsilciliÄŸi'ne gönderdiÄŸi karar, eklenen kapak yazısıyla dün geri gönderildi.

Türkiye'nin AB Daimi TemsilciliÄŸi'nden yapılan açıklamada, "1915 olayları hakkında 15 Nisan'da AP Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 29 Nisan'da resmi olarak Daimi TemsilciliÄŸimize iletilen karar, 30 Nisan'da AP'ye iade edilmiÅŸtir" ifadesi kullanıldı.

AP'nin baÄŸlayıcı nitelik taşımayan kararında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek verilerek Türkiye'ye geçmiÅŸiyle yüzleÅŸmesi ve bu iddialarını kabul etmesi çaÄŸrısı yapılmıştı.

Kararda, Türkiye ve Ermenistan'a 2009 yılında imzalanan protokolleri "ön ÅŸartsız onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" iliÅŸkilerini normalleÅŸtirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edilmiÅŸti.

Kararla ilgili AP genel kurulundaki oturumda, kurumunu temsilen söz alan AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Kristalina Georgieva ve AB Dönem BaÅŸkanı Letonya'yı temsilen konuÅŸma yapan Avrupa iÅŸlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Zanda Kalniņa-Lukasevica, bazı parlamenterlerin "soykırım" kelimesini kullanmaları yönündeki ısrarlı çaÄŸrılarını reddederek, 1915 olaylarını "trajedi" olarak nitelendirmiÅŸti.

Türkiye ise AP'nin 1915 olaylarına iliÅŸkin kararını "aynen iade edeceÄŸini" duyurmuÅŸtu.

DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. AB vatandaÅŸlarının 2014’teki seçimlere yüzde 42 oranındaki katılımı, bu Parlamento’nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir. Her bakımdan eÅŸine az rastlanır tutarsızlıktaki bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceÄŸi belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.