Sosyal Medya

Güncel

Eğit - Donat için ABD'den ekip geldi

Suriyeli muhaliflerin eğitimi için ABD'den özel bir ekibin Türkiye'ye geldiği belirtiliyor



Türkiye ile ABD arasında, görüÅŸmeleri ekim ayından bu yana devam eden ve baÅŸlaması iki kez ertelenen Suriyeli muhalifler için planlanan “eÄŸit-donat programında” son aÅŸamaya gelindi.

Hürriyet'in iddiasına göre Bordo Bereliler olarak adlandırılan Türk Özel Kuvvetlerinin vereceÄŸi eÄŸitime katkıda bulunacak olan ABD Özel Kuvvetlerden 40 kiÅŸiden fazla bir ekip Türkiye’ye geldi.

“EÄŸit-donat programı”nın uygulanacağı KırÅŸehir Hirfanlı’daki Jandarma EÄŸitim Merkezi’ne geçen ABD personelinin, Türkiye’ye hükümetin daha önce çıkardığı Irak-Suriye tezkereleri kapsamında geldikleri belirtildi.

Yetkililer, programın en geç 10 gün içinde baÅŸlamasının planlandığını söyleyerek, eÄŸitim alacak Suriyeli muhalifler arasında Türkmenlerin çoÄŸunlukta olacağını ifade ettiler. Aynı kaynaklara göre, eÄŸitim alacakların seçimini MÄ°T yapıyor ve seçme iÅŸi kısa sürede tamamlanacak. EÄŸit-donat programının daha önce Aralık 2014 ile bu yılın ÅŸubat ayında baÅŸlaması öngörülmüÅŸ ancak bu çeÅŸitli nedenlerle gerçekleÅŸmemiÅŸti.

ÜRDÜN’DE BAÅžLADI

EÄŸit-donat programının bir diÄŸer ayağı olan Ürdün’de ise eÄŸitime kısa süre önce baÅŸlanıldı. EÄŸitilecek Suriyelilerin tüm teçhizatını ABD karşılayacak. Pentagon, Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’de bir yıl içinde 5 bin Suriyeli muhalifin eÄŸitilmesini planlıyor. Bunlardan 2 bini Türkiye’de eÄŸitilecek. Türkiye’deki eÄŸitimin 400’er kiÅŸilik gruplar halinde verilecek. EÄŸit-donat maliyetinin 500 milyon doları aÅŸacağı ifade edilirken, Türkiye’nin ne kadar katkı saÄŸlayacağına dair ise bilgi verilmekten kaçınılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.