Sosyal Medya

Güncel

Hakimlere terör örgütü üyeliği suçlaması

'Paralel yapı' soruşturmasında reddi hakim kararı veren Metin Özçelik ile polislerin tahliyesi kararı veren Mustafa Başer ‘tutuklama’ istemiyle mahkemeye sevk edildi. Suçlama ‘terör örgütü’ üyeliği.



HSYK baÅŸmüfettiÅŸi Yunus Nadi Kolukısa iki hakim hakkında soruÅŸturma baÅŸlatmıştı. SoruÅŸturma kapsamında önce ön rapor hazırlandı. Rapor kapsamında iki hakim HSYK tarafından önce açığa açığa alınmıştı. SoruÅŸturmasına devam eden HSYK müfettiÅŸi Yunus Hadi Konuk, bugün iki hakim hakkında gözaltı kararı verdi.

‘Terör örgütü  üyeliÄŸi’ suçlamasıyla verilen gözaltı kararı Ä°stanbul Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na bildirdi. Kararı alan baÅŸsavcılık iki hakimin de adliyeye getirilmesini istedi.

Polisler tarafından gözaltına  alınmayan iki hakim telefon ile aranarak Bakırköy BaÅŸsavcılığı’na davet edildi. Ä°ki hakim, baÅŸmüfettiÅŸin talebi doÄŸrultusunda tutuklama istemiyle nöbetçi Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

Ä°lk olarak Hakim Metin Özçelik’e ulaşıldı. Özçelik’ten Bakırköy’e gelmesi istendi. Özçelik’in Bakırköy’e gitmek için yolda olduÄŸu, diÄŸer hakim Mustafa BeÅŸir’in ise il dışında olduÄŸu öÄŸrenildi.

SoruÅŸturmada tahliye krizi

17- 25 Aralık soruÅŸturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruÅŸturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Polislerin tahliyesini isteyen avukatları, geçtiÄŸimiz hafta Pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza HâkimliÄŸi yerine Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Oysa sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruÅŸturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına iliÅŸkin baÅŸvuruları sulh ceza hâkimleri’ deÄŸerlendiriyor. 

Talebi deÄŸerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiÄŸi için ‘reddi hâkim talebinde bulunduÄŸu 10. Sulh Ceza Hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermiÅŸti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruÅŸturma savcılarından ÅŸüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruÅŸturma savcılığı yetkinin Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nde olduÄŸunu belirterek, dosyaları göndermedi.

Tahliye taleplerini deÄŸerlendirmesi için ise dosyayı Ä°stanbul 32. Asliye Ceza HâkimliÄŸi’ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hâkimi olan Mustafa BaÅŸer.

Hâkim BaÅŸer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruÅŸturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediÄŸi Hâkim BaÅŸer, soruÅŸturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.

Hâkim BaÅŸer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduÄŸu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma baÅŸladı. Çünkü Sulh Ceza HâkimliÄŸi devreye girdi. Nöbetçi Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduÄŸunu belirten Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi ‘Ä°stanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduÄŸuna, soruÅŸturma aÅŸamasındaki tutuklama ve itirazları deÄŸerlendirme yetkisinin Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nde olduÄŸuna’ hükmetti.

Sulh Ceza HâkimliÄŸi bu kararını polislerin tutuklu bulunduÄŸu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

 

HSYK 2. Dairesi, Metin Özçelik ile Mustafa BaÅŸer'in, haklarındaki soruÅŸturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.