Sosyal Medya

Dünya

Fransa'da 'İslami sembol' takıntısı

Görünür dini sembollerin kamuda kullanımının yasak olduğu Fransa’da bir okul, 15 yaşındaki bir kız öğrenciyi eteği uzun olduğu gerekçesiyle okula almadı.



Fransa’nın kuzeydoÄŸusundaki Charleville – Mézières'de, 15 yaşındaki Sarah K. adlı kız öÄŸrenci 16 ve 24 Nisan günleri uzun siyah etek giydiÄŸi gerekçesiyle Léo Lagrange Koleji’ne alınmadı. Okulun müdürü Maryse Dubois, öÄŸrencinin ailesine yazdığı notta, öÄŸrencinin kıyafetinin Fransa’da 2004’te çıkan ve “BaÅŸörtüsü, Yahudi kipası, dikkat çekecek büyüklükte haç ve diÄŸer görünür dini sembolleri kamuda yasaklayan” düzenlemeye uymamasını gerekçe gösterdi.

Haber ilk olarak, yerel L'Ardennais gazetesinde yer aldı. Gazetedeki habere göre, Paris'e 150 kilometre mesafede bulunan Reims kentinde, 15 yaşındaki öÄŸrenci Sarah ilk olarak 16 Nisan’da uzun siyah etek giydiÄŸi gerekçesiyle okula alınmadı ve 25 km. mesafedeki evine önce otobüs sonra trene binerek gitti. Aynı olay 24 Nisan’da da tekrarlandı. Gazetenin haberine göre, Sarah K. bir yıldır baÅŸörtüsü takıyordu, ancak her sabah okulun giriÅŸinde baÅŸörtüsünü çıkarıyordu.

Olayın ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "JePorteMaJupeCommeJeVeux" (eteÄŸimi istediÄŸim ÅŸekilde giyerim) etiketi açılarak tepkiler paylaşıldı. 

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud ise olayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, AB’nin Fransız makamlarına güvendiÄŸini, mesele ile ilgileneceklerini düÅŸündüÄŸünü dile getirdi. Bertaud, AB'nin "gerekirse ve talep olursa soruÅŸturma baÅŸlatabileceÄŸini" söyledi. 

Fransa’da 2004’te çıkarılan bir yasa ile baÅŸörtüsü, Yahudi kipası, dikkat çekecek büyüklükte haç ve diÄŸer görünür dini unsurların kullanımı kamuda yasaklanmıştı.

Kaynak: Le Monde, L’Ardennais, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.