Sosyal Medya

Güncel

E-ticarette yeni dönem yarın başlıyor

Elektronik ticarette sipariş vermeden, ticari iletişime, iletilerden, yaptırımlara, tüketici lehine yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor



Elektronik ticarete iliÅŸkin sipariÅŸ verme, ticari iletiÅŸim, "mesaj, arama, e-posta" gibi iletiler ve yaptırımları içeren tüketici lehine yeni düzenlemeler, yarından itibaren yürürlüÄŸe girecek.

Resmi Gazete'de 5 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan ve yarından itibaren yürürlüÄŸe giren "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun"a göre, yeni dönemde, pazarlama ve tanıtım amaçlı "istenmeyen" mesaj, arama, e-posta gibi uygulamalar son bulacak ve kanuna aykırı hareket edenlere bin liradan 15 bin liraya kadar deÄŸiÅŸen idari para cezası uygulanacak.

Kanuna göre, hizmet saÄŸlayıcıları, elektronik iletiÅŸim araçlarıyla sözleÅŸmenin yapılmasından önce, alıcıların kolayca ulaÅŸabileceÄŸi ÅŸekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgileri sunacak. Alıcının, sipariÅŸini elektronik iletiÅŸim araçlarıyla vermesi halinde; hizmet saÄŸlayıcı, sipariÅŸin onaylanması aÅŸamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil, sözleÅŸmenin ÅŸartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini saÄŸlayacak. Hizmet saÄŸlayıcı, alıcının sipariÅŸini aldığını elektronik iletiÅŸim araçlarıyla teyit edecek.

PROMOSYONLAR AÇIKÇA BELÄ°RTÄ°LECEK

Ticari iletiÅŸimin ve bu iletiÅŸimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kiÅŸinin açıkça belirlenebilir olmasını saÄŸlayan bilgiler sunulacak.

Ä°ndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirtilecek, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın ÅŸartlarına kolayca ulaşılabilecek, açık ve ÅŸüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde anlaşılır olacak.

ONAY ALMADAN TÄ°CARÄ° ELEKTRONÄ°K Ä°LETÄ° GÖNDERÄ°LMEYECEK

Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletiÅŸim araçlarıyla alınabilecek.

Alıcının kendisiyle iletiÅŸime geçilmesi amacıyla iletiÅŸim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere iliÅŸkin deÄŸiÅŸiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek. Ticari elektronik iletinin içeriÄŸinin, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekecek. Ä°letide, göndericinin tanınmasını saÄŸlayan bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi yer alacak. Ä°letinin konusu, amacı ve baÅŸkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına iliÅŸkin bilgilere de yer verilecek.

ALICI GEREKÇE GÖSTERMEDEN Ä°LETÄ°YÄ° REDDEDEBÄ°LECEK

Alıcılar diledikleri zaman, hiç bir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Hizmet saÄŸlayıcı, ret bildiriminin elektronik iletiÅŸim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini saÄŸlayacak ve gönderdiÄŸi iletide buna iliÅŸkin gerekli bilgileri sunacak. Ret talebin ulaÅŸmasının ardından hizmet saÄŸlayıcı, 3 iÅŸ günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.

Aracı hizmet saÄŸlayıcılar, mesajların içeriÄŸini kontrol etmek ve hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araÅŸtırmakla yükümlü olmayacak.

Hizmet saÄŸlayıcı ve aracı hizmet saÄŸlayıcı, elde ettiÄŸi kiÅŸisel verilerin saklanmasından ve güvenliÄŸinden sorumlu olacak. KiÅŸisel verileri, ilgili kiÅŸinin onayı olmaksızın üçüncü kiÅŸilere iletemeyecek ve baÅŸka amaçlarla kullanamayacak.

PARA CEZALARI

Kimden geldiÄŸi belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere bin lira ile 10 bin lira arasında deÄŸiÅŸen idari para cezaları verilecek.

Alıcıların kolayca ulaÅŸabileceÄŸi ÅŸekilde tanıtıcı bilgileri sunmayan ve sipariÅŸin onaylanması aÅŸamasında ödenecek toplam bedel de dahil, sözleÅŸme ÅŸartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini saÄŸlamayan hizmet saÄŸlayıcı ve aracı hizmet saÄŸlayıcılara bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Elektronik iletileri alıcılara onayları alınmadan gönderen ile gönderdiÄŸi elektronik iletinin içeriÄŸi alıcıdan alınan onaya aykırı olan hizmet saÄŸlayıcıya da aynı ceza uygulanacak.

Alıcının sipariÅŸini aldığını elektronik iletiÅŸim araçlarıyla teyit etmeyen ve alıcıya, sipariÅŸ verilmeden önce veri giriÅŸ hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili teknik araçları sunmayan hizmet saÄŸlayıcıya bin lira ile 10 bin lira arasında idari para cezası verilecek. Ä°letide, göndericinin tanınmasını saÄŸlayan bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresine yer vermeyen, iletinin konusu, amacı ve baÅŸkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına iliÅŸkin bilgilere yer vermeyen hizmet saÄŸlayıcılar da aynı cezaya çarptırılacak.

Ä°ndirim ve hediye gibi promosyon amaçlı yarışma veya oyunların niteliklerini açıkça belirtmeyen, ret bildiriminin elektronik iletiÅŸim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini saÄŸlamayan, gönderdiÄŸi iletide buna iliÅŸkin gerekli bilgileri sunmayan ile talebin alıcıya ulaÅŸmasının ardından 3 iÅŸ günü içinde elektronik ileti göndermeyi durdurmayan hizmet saÄŸlayıcıya 2 bin lira ile 15 bin lira arasında idari para cezası verilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.