Sosyal Medya

Güncel

Ermeni tazminat davaları başladı

Apostolik Kilisesi avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak Adana’daki ‘Kilikya Kutsal Makamı’na ait manastırın iadesini istedi



Ermeni diasporası, 1915 ve sonrasında el konulan taşınmazlar için yeni bir hukuk mücadelesi baÅŸlatıyor. Ermeni örgütler, ABD’deki diyaspora kuruluÅŸlarının giriÅŸimleriyle, Ankara’yı 1915 Olayları yüzünden tazminat talepleriyle mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

ABD’de yayımlanan New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin iki kutsal makamından biri olan Kilikya KatolikosluÄŸu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) baÅŸvurdu.

BaÅŸvuruda Adana’nın Kozan ilçesindeki Kilikya Manastırı’nın mülkiyetinin iadesi talep edildi. Tarihi milattan önce üçüncü yüzyıla dayanan Kilikya KatolikosluÄŸu’nun merkezi 1930 yılına kadar Adana’nın Kozan ilçesiydi. Tehcir ve toplu ölümlerle cemaati dramatik biçimde azalan Katolikosluk 1930’dan itibaren Lübnan’ın Antelias ÅŸehrine taşındı. BaÅŸvurunun konusu manastıra ise 1915 yılında el konulmuÅŸtu.

Ermeni tarihinde önemli bir yer tutan Kilikya Krallığı’nın tarihi topraklarındaki dini mülkleri geri almak Ermeni toplumu ve kilisesi için finansal açıdan olduÄŸu kadar sembolik önem de taşıyor. Kilikya KatolikosluÄŸu, Ermenistan sınırları içerisindeki kilise merkezi Eçmiadzin’e baÄŸlı en yüksek derecedeki ‘kutsal makam’ konumunda.   

Ä°LK KEZ DÄ°ASPORADAN

AYM’ye baÅŸvuru Katolikos I. Aram adına yapıldı. Pazartesi günü teslim edilen baÅŸvuruyu hazırlayan hukukçu ekibin başında Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) eski savcılarından Payam Akhavan yer alıyor.

Yine Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı’na danışmanlık görevini sürdüren Akhavan, NYT’ye yaptığı açıklamada baÅŸvuruyu, ‘Ermeni Kilisesi’nin 100 yıl önce el konulan mülklerin iadesi için Türk hukuk sistemi kullanarak ortaya koyduÄŸu görülmemiÅŸ bir çaba’ sözleriyle niteledi.

NYT, baÅŸvurunun Ermeni toplumu ve Ermenistan’ın 1915’te ‘soykırımı’ anmasından birkaç gün sonra gerçekleÅŸmesine dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.