Dünya
İsrail'in Sır Dolu Nükleer Gücü
![](resimler/detay/98611.jpg?)
NPT'ye taraf olmayan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini sık sık eleştiren İsrail'in 'gizli nükleer gücü' sadece öngörüler ve tahminler yoluyla analiz edilebilir durumda...
Son yıllarda özellikle Ä°ran'ın nükleer faaliyetlerini sıkça eleÅŸtiren Ä°srail'in nükleer çalışmalarında gizlilik politikası yürütmesi ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi AnlaÅŸması'na (NPT) taraf olmaması Ä°srail'in "savunma politikalarına" yönelik eleÅŸtirileri gündeme getiriyor.
Savunma harcamaları yaklaşık 15 milyar doları bulan ve güvenlik politikalarına son derece önem veren Ä°srail'in, nükleer programı ise "çok gizli" olması ve resmi hiçbir bilginin bulunmaması nedeniyle sadece öngörüler ve tahminler yoluyla analiz edilebilir durumda.
Uzmanlar, Ä°srail'in 100 ila 200 arasında nükleer füzeye sahip olduÄŸuna inanıyor. Bunun yanı sıra, Greenpeace Nükleer Faaliyetler raporundan derlenen bilgilere göre, Ä°srail ordusunun savaÅŸ baÅŸlıklarını savaÅŸ uçakları ve sahip olduÄŸu üç denizaltıdan biri aracılığıyla ateÅŸleyebileceÄŸi sanılıyor.
Arap dünyasının olası tepkisine iliÅŸkin kaygılar, Ä°srail toplumunun çeÅŸitli katmanlarından gelebilecek olası eleÅŸtiriler ve ABD'nin nükleer silahsızlanmaya yönelik taahhütleri, Ä°srail'in nükleer kapasitesini kamuoyu önünde kabul etmemesinin nedenleri arasında gösteriliyor.
1968 yılında imzaya açılan ve 1970'te yürürlüÄŸe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi AnlaÅŸması'na (NPT) taraf olmayan Ä°srail, 2015 Gözden Geçirme Konferansı'na ise bu yıl gözlemci olarak katılıyor.
Son yıllarda Ä°srail'in nükleer söylemini etkileyen en önemli unsur "Ä°ran'ın nükleer programının Ä°srail'e etkileri ve Ä°srail'in buna nasıl tepki vereceÄŸi" olarak ön plana çıkıyor. Özellikle Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu döneminde "Ä°ran'ın nükleer faaliyetleri" ülkenin bir numaralı güvenlik tehdidi olduÄŸu görülüyor.
Netanyahu ve kabinesindeki önemli bakanlardan Ehud Barak ile MoÅŸe Ya'alon konuÅŸmalarında "Ä°ran'ın nükleer bir güç olmasının kabul edilemez olduÄŸunu ve Ä°srail'in varlığını tehdit edeceÄŸini" sık sık dile getiriyorlar.
Ä°sveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış AraÅŸtırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2014 yılına iliÅŸkin yayımladığı verilere göre, dünyadaki nükleer baÅŸlık sayısı 16 bin 300. Ä°srail'in sahip olduÄŸu nükleer baÅŸlık ise 80 adet. Ä°srail, ÅŸu an bölgesinde NPT'ye taraf olmayan tek devlet.
(AA)
Henüz yorum yapılmamış.