Sosyal Medya

Dünya

Nepal'de köylere yardım ulaştırılıyor

7,9'luk depremin ardından yardımlar köylere ulaşamaya başladı. Ancak depremzedeler, yardım dağıtımının yavaşlığından şikayetçi.



Nepal'de 25 Nisan cumartesi günü baÅŸkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoÄŸusundaki Lamjung'da meydana gelen depremin ardından ölü sayısı artama devam ediyor. Åžu ana kadar en az 5 bin 500 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi afetin ardından, yardımlar köylere ulaÅŸamaya baÅŸladı.

Yardımların ulaÅŸtığı köylerden birisi Gumda. Bin 300 kiÅŸinin yaÅŸadığı köye 40 kg pirinç ulaÅŸtırılmış durumda. BeÅŸ kiÅŸinin öldüÄŸü ve 20 kiÅŸinin yaralandığı köyde, neredeyse tüm evler tamamen yıkık. 

Ancak depremzedeler, yardım dağıtımının yavaÅŸlığından ÅŸikayetçi. Zira ülke genelindeki çok sayıda köye yardım paketi halen ulaÅŸmadı.

Katmandu'da yaklaşık 200 kiÅŸilik bir grup yardımların hızlandırılması çaÄŸrısıyla protesto gösterisi düzenledi. Kalabalık polis müdahalesiyle olaysız ÅŸekilde dağıldı. 

BM bünyesindeki Dünya Gıda Programı yetkilisi Geoff Pinnock da yardımların yetersizliÄŸine iÅŸaret etti. Pinnock, "Depremzedeler için kesinlikle daha fazla yiyecek, çadır, ilaç ve battaniyeye ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

1934'ten bu yana en büyük deprem                                  

Nepal Afet Birimi, baÅŸkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoÄŸusundaki Lamjung'da cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen depremde ölenlerin sayısını 5 bin 500 olarak açıkladı. Açıklamada 10 binden fazla kiÅŸinin de yaralı olduÄŸu belirtildi.

Deprem, ülkede 1934 yılında 10 binden fazla kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi 8,1 büyüklüÄŸündeki depremin ardından kaydedilen en ÅŸiddetli sarsıntı oldu.

Nepal BaÅŸbakanı Sushil Koirala, deprem felaketinde ölenlerin sayısının 10 bine ulaÅŸabileceÄŸini söyledi. Daha fazla uluslararası yardım talep eden BaÅŸbakan Koirala, acil olarak çadır ve ilaç ihtiyacı olduÄŸunu belirtti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler 8 milyon kiÅŸiyi etkileyen deprem nedeniyle 1,4 milyon kiÅŸinin acil yardıma ihtiyaç duyduÄŸunu açıkladı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.