Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sadr ABD'yi tehdit etti

Şii din adamı Mukteda Sadr, ABD Kongresi'nden ‘Irak'taki Kürt ve Sünnilere ayrı iki devlet gibi muamele edilmesini’ öngören bir karar çıkması durumunda ABD'nin Irak ve dışındaki çıkarlarını vurma tehdidinde bulundu.



Muktada Sadr, ‘ABD Kongresi'nden Irak'taki Kürt ve Sünnilere ayrı iki devlet gibi muamele edilmesini öngören bir karar çıkması durumunda, Irak içinde ve hatta dışındaki ABD'nin çıkarlarını vurmak için pasif pozisyonda tuttuÄŸumuz silahlı kanadımızı yeniden aktif hale getirme durumunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Kongresi'nin Irak'la ilgili olarak "her grubun birbirinden bağımsız hale gelmesini öngören" bir karar çıkarma niyeti taşıdığı iddia etti ve söz konusu durumun Irak'ın bölünüÅŸünün baÅŸlangıcı olacağını ifade etti.

‘ABD, Irak'ımıza karşı kötü niyetli olduÄŸunu belli etti ve diÅŸlerini gösterdi' denilen açıklamada Sadr, Irak hükümeti ve parlamentosuna karar karşısında sert ve kesin bir karşılık verme çaÄŸrısı yaptı.

Başbakan İbadi de karşı

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, ABD Kongresi'ne sunulan Irak'taki peÅŸmerge ve Sünni güçlere askeri yardımlarla ilgili tasarıya karşı olduklarını belirtti.

Herhangi bir silahlandırma yapılacaksa bunun sadece Irak hükümeti kanallarıyla yapılması gerektiÄŸi vurgulayan Ä°badi, "ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'ne sunulan teklifi kabul etmiyoruz. Bu bölgede daha fazla bölünmeye neden olur" ifadesini kullandı.

Yazılı açıklama yapan Ä°badi, "IŞİD çeteleriyle mücadelede Irak’ın yanında duran ve ona askeri destek veren tüm ülkelerin tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını ve bu ülkelerle Irak hükümetinin iÅŸbirliÄŸinde ülke egemenliÄŸine saygıyı esas aldıklarını" kaydetti. 

‘Hiçbir kararı kabul etmeyeceÄŸiz’

Irak BaÅŸbakan Yardımcısı Beha Araci de ABD Kongresi'nden "Irak'ın bölünmesini" öngören hiçbir kararı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Araci, söz konusu karar tasarısıyla ABD'nin Irak'ın içiÅŸlerine karışmasını eleÅŸtirdi.

Irak parlamentosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi Üyesi Abbas Beyati de, komitenin diÄŸer bazı üyeleriyle düzenlediÄŸi basın toplantısında, ‘ABD Kongresi'nin, Irak'taki hükümetten geçmeden herhangi bir gücü silahlandırma adımı, Irak'ın egemenliÄŸiyle çeliÅŸiyor ve bu Irak halkına güven vermiyor’ dedi.

‘Irak'ın birliÄŸini destekliyoruz’

ABD'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi yazılı bir açıklama yaparak, ‘ABD'nin Irak siyaseti deÄŸiÅŸmedi. Biz Irak'ın birliÄŸini destekliyoruz’ dedi.

ABD BüyükelçiliÄŸi, yapılan tüm yardımların Irak hükümetine ve güvenlik güçlerine teslim edildiÄŸini de belirtti.

PeÅŸmerge ve aÅŸiret güçlerine doÄŸrudan yardım

ABD Kongresi'ndeki silahlı kuvvetler komitesinin ÇarÅŸamba günü görüÅŸeceÄŸi karar tasarısı kapsamında, Irak'taki PeÅŸmerge ve Sünni aÅŸiret güçlerinin doÄŸrudan finanse edilmesi öngörülüyor.

IŞİD'e karşı savaşında Irak güçlerini desteklemek için BaÄŸdat'a 715 milyon dolar deÄŸerinde yardım gönderilmesini öngören karar tasarısı, ayrıca silahlı Åžii gruplar karşısında güç dengesi saÄŸlamak için Irak'taki PeÅŸmerge ve silahlı Sünni gruplara iki ayrı güç olarak muamele edilmesini tavsiye ediyor.

Sadr hareketi 1999’da Irak'taki Saddam Hüseyin rejimi tarafından öldürülen Ayetullah Muhammed Sadık Sadr’ın öÄŸretilerini takip ediyor. Ayetullah Muhammed Sadık Sadr’ın oÄŸlu Mukteda Sadr’ın liderliÄŸini yaptığı harekete baÄŸlı Mehdi Ordusu, 2003-2011 yılları arasında Irak'ta ABD güçlerine karşı savaÅŸmıştı. Hareketin yaklaşık 60 bin milis gücü olduÄŸu ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.