Sosyal Medya

Dünya

'Ana gündem Kürt devleti'

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Mesut Barzani’nin ABD’ye yapacağı ziyaretin ana gündem maddesinin Kürt devleti olacağını söyledi.



Kürt bölgesinde Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw haber kanalına konuÅŸan Hüseyin, Barzani’nin ABD ziyaretinin gündem maddelerini Musul’u kurtarma operasyonu, Kürdistan Bölgesi'nin sınırlarının belirlenmesi ve Erbil-BaÄŸdat iliÅŸkilerinin oluÅŸturacağını belirtti.

Fuad Hüseyin, “BaÅŸkan Barzani yapacağı ziyarette açık bir ÅŸekilde Kürt devleti dosyasını Beyaz Saray’da BaÅŸkan Obama’nın önüne koyacak” dedi.

Barzani’nin ABD’ye dördüncü kez gideceÄŸini hatırlatan Fuad Hüseyin, IŞİD’e karşı savaşın çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ve bu ziyaretin çok farklı olduÄŸunu kaydetti.
 
Barzani Salı günü, Kürdistan Yurtseverleri BirliÄŸi (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’yi ziyaret ederek, ABD gezisi öncesi görüÅŸ ve önerilerini almıştı.

Barzani önümüzdeki hafta kalabalık bir heyetle ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleÅŸtirecek.

Referandum tartışması

2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peÅŸmerge güçleri Kerkük'te kontrolü saÄŸlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliÄŸini peÅŸmerge güçleri saÄŸlıyor.

Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diÄŸer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM’den de bu konuda destek beklediklerini söylemiÅŸti. Dönemin Irak baÅŸbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına baÅŸladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar Ä°badi'nin Irak BaÅŸbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaÅŸmaya varılması BaÄŸdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuÅŸattı.

Barzani, geçtiÄŸimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına raÄŸmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiÅŸ ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ufadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Rudaw

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.