Sosyal Medya

Dünya

'Türkiye'nin desteğini bekliyorum'

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis, KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile tüm gücüyle işbirliğine hazır olduğunu ve adada çözüm için Türkiye'nin desteğini beklediğini söyledi.



Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta çözüme yönelik mesajını Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında LefkoÅŸa'da yapılan üçlü zirvede verdi. 

Zirve, Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölgelerin belirlenmesi konusundaydı, ancak KKTC'deki cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri sonrasına rastlaması sebebiyle adada müzakerelere dönülmesi de gündemdeydi. 

Anastasiadis, KKTC'nin yeni CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ile tüm gücüyle iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmaya hazır olduÄŸunu, adada adil bir çözümün bulunması için Türkiye'nin desteÄŸini de beklediÄŸini dile getirdi.

Yunanistan BaÅŸbakanı Alexis Tsipras ise kendisinin ve Anastasiadis'in bu konudaki ortak vizyonunun, Kıbrıs sorununa BM ilkeleri çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması olduÄŸunu dile getirdi.

Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta toplumlar arası müzakerelerin yeniden baÅŸlamasını desteklediÄŸini vurgulayan Tsipras, KKTC'de Akıncı'nın seçilmesini 'ilginç bir geliÅŸme' olarak deÄŸerlendirdi. Tsipras "Bu geliÅŸmeyi dikkat ve umutla takip edeceÄŸiz" dedi.

Akıncı seçim kampanyası boyunca müzakerelerin hızlandırılması ve iÅŸbirliÄŸinin artırılmasından yana olduÄŸunu göstermiÅŸti. 

'Aramızdaki iÅŸbirliÄŸi özendirici olabilir'

Zirvenin asıl konusuyla ilgili olarak ise Tsipras, üç ülke arasında Münhasır Ekonomik Bölgelerin belirlenmesi konusundaki görüÅŸmelerin ilerletilmesi kararı alındığını açıkladı.

Anastasiadis'in ev sahipliÄŸinde bir araya gelen Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah es-Sisi ile Yunanistan BaÅŸbakanı Tsipras görüÅŸmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tsipras, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs'ın bu konudaki kararının bölgedeki baÅŸka ülkeler için bir özendirme iÅŸlevi göreceÄŸi belirterek ÅŸunları söyledi:

"Deniz hukuku temelinde iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde, gerekli görüldüÄŸü yerde ve tabii ki üçüncü ülkelerle anlaÅŸma ve iÅŸbirliÄŸi gerektirmediÄŸi yerde deniz bölgelerimizin belirlenmesi için görüÅŸmeleri ilerletme konusunda anlaÅŸmaya vardık. Ciddi olarak inanıyorum ki bizim bu inisiyatifimiz sadece ülkelerimiz için yarar saÄŸlamayacak, aynı zamanda DoÄŸu Akdeniz bölgesindeki tüm ülkeler için de uluslararası hukuk temelinde iÅŸbirliÄŸi ve deniz bölgelerinin sınırlarını belirleme konusunda bir özendirme, bir iddia oluÅŸturacaktır" 

'Yunan ve Rum ÅŸirketleri rolü bizim için önemli'

GörüÅŸmelerde, enerji, güvenlik, turizm ve serbest ticaret konularının yanı sıra 'terör' konusunun da ele alındığını belirten Tsipras, OrtadoÄŸu ve Batı Afrika bölgelerindeki geliÅŸmelerden endiÅŸe duyduÄŸunu dile getirdi.

Ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesinin, zirvenin ana gündem maddelerinden birini oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret eden Tsipras ÅŸunları kaydetti:

"Bu konuda CumhurbaÅŸkanı Sisi tarafından hazırlanan Mısır'ın yeniden yapılanmasında Yunan ve Rum ÅŸirketlerinin yer alması bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Ayrıca, enerji, taşımacılık ve denizcilik konularındaki iÅŸbirliÄŸi de bizim açımızdan önemli. Ülkelerimiz üç kıtanın birleÅŸtiÄŸi noktada bulunuyor. Bu durumun yarattığı fırsatlar, sadece bizim ülkelerimizi deÄŸil, Avrupa ile Asya ve Afrika ülkelerinin de ekonomik kalkınmalarını ilgilendiriyor"

Enerjide işbirliğine vurgu yapıldı

Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi de görüÅŸmede, enerji, turizm, deniz taşımacılığı gibi alanlarda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesini ele aldıklarını söyleyen Sisi, iÅŸbirliÄŸinin daha ileriye götürülmesi kararına vardıklarını bildirdi.

Rum lider Anastasiadis de enerji konusunda iÅŸbirliÄŸine vurgu yaptı, DoÄŸu Akdeniz'de önemli miktarda hidrokarbon bulunmasının ülkeler arasındaki bölgesel iÅŸbirliÄŸinde 'katalizör' bir güç olabileceÄŸini belirtti. 

Bu iÅŸbirliÄŸin Güney Kıbrıs'ın ve bölgenin refahına katkı saÄŸlayacağına inandığını dile getiren Anastasiadis, taraflar arasındaki iliÅŸkilerin uluslararası deniz hukukuna saygı gösterilerek ilerletileceÄŸini ele aldıklarını söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.