Sosyal Medya

Dünya

'Parlamento kararıyla soykırım olmaz'

İsveç hükümeti, meclisin 1915 olaylarıyla ilgili 2010 yılında parlamentoda kabul edilen karar konusunda "Araştırma yapılmadan parlamento kararıyla bir ülkenin soykırım uyguladığı ilan edilemez" kararını verdi.



Ä°sveç hükümetinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları ve Süryaniler hakkında 2010 yılında parlamentoda alınan kararın uygulanmasını rafa kaldırdığı, konuyla ilgili bağımsız bir kurulun araÅŸtırmasına göre hareket edeceÄŸi bildirildi.

Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Erik Boman, yaptığı açıklamada, BaÅŸbakan Stefan Lövfen'in birkaç gün önceki sözlerini hatırlatarak, 1915’teki olayların bağımsız bir kurul tarafından araÅŸtırılmasından sonra çıkan sonuca göre hareket edileceÄŸini belirtti.

Bununla ilgili DışiÅŸleri Bakanlığı'nın çalışma baÅŸlattığını söyleyen sözcü Boman, halklar arasında barışçıl bir çözüm bulunmasını istediklerini ve Ä°sveç parlamentosunda 2010'da kabul edilen kararı rafa kaldırdıklarını bildirdi. Boman bu konuda yapılacak araÅŸtırma bitmeden kimsenin bir beklentiye girmemesi gerektiÄŸini vurguladı.

100 yıl önce yaÅŸanmış bir trajedi için araÅŸtırma yapılmadan parlamento kararı ile bir ülkenin "soykırım uyguladığının ilan edilemeyeceÄŸini" ifade eden Boman, uzman tarihçilerin detaylı araÅŸtırmasından sonra karara varılacağını kaydetti.

Ä°sveç hükümetinin 2010'da alınan parlamento kararını rafa kaldırma kararı, ülkedeki Ermeni ve Süryani lobileri arasında hayal kırıklığına neden oldu. Ä°sveç devlet televizyonu SVT'ye konuÅŸan Ä°sveç Süryani Federasyonu BaÅŸkanı Afram Yakub, BaÅŸbakan Stefan Löfven'in Eylül'de yapılan seçimlerden önce söz vermesine raÄŸmen konu hakkındaki geri adımı ve 24 Nisan etkinliklerine katılmamasının kendilerini üzdüÄŸünü belirtmiÅŸti. Yakub kararın rafa kaldırılmasının da kendilerinde çok büyük hayal kırıklığına neden olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

Ä°sveç parlamentosundaki karar, 2010 yılında muhalefette olan Sosyal Demokrat Parti ile YeÅŸiller Partisi'nin ortak tasarısı olarak bir oy farkla kabul edilmiÅŸti. Daha önceki saÄŸ koalisyon hükümetinin baÅŸbakanı Fredrik Reinfeld ve dışiÅŸleri bakanı Carl Bildt, kararın kağıt üzerinde kalmasını saÄŸlayarak Ermeni ve Süryani lobilerinin tepkisini çekmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.