Sosyal Medya

Güncel

'Gezi' davasında tüm sanıklara beraat

Gezi Parkı davasında aralarında 'Taksim Dayanışması' üyelerinin de olduğu 26 sanık beraat etti. Hakim, "Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. Tek bir şartla; şiddet olmasın, dikkat edin" dedi.



Hakim, "suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmak" suçudan 13 yıla kadar hapisleri istenen AyÅŸe Mücella Yapıcı, Ender Ä°mrek, Ali ÇerkezoÄŸlu, Haluk AÄŸabeyoÄŸlu ve Beyza Metin'in eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlarına hükmetti. Hakim Onur Özsaraç, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu'na muhalefet suçundan 3 yıla kadar hapisleri istenen tüm sanıklar hakkında da aynı gerekçeyle beraat kararı verdi.

Hakim Özsaraç kararını açıkladıktan sonra, "DüÅŸünce ve fikir özgürlüÄŸü kapsamında deÄŸerlendiriyoruz. Tek bir ÅŸartla ÅŸiddet olmasın, dikkat edin" uyarısında bulundu.

Karar; Taksim Gezi Parkı'nın Ä°stanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından açıldığı 8 Temmuz 2013'te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 26 kiÅŸinin yargılandığı davanın 7. duruÅŸmasında verildi. 

Ä°stanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruÅŸmaya, tutuksuz sanıklar AyÅŸe Mücella Yapıcı, Ali ÇerkezoÄŸlu ile birlikte toplam 16 sanık katıldı. Esasa iliÅŸkin savunmalarını yapan sanık Mücelle Yapıcı'nın avukatı Fikret Ä°lkiz, "Bu davanın iddianamesi, iddianame niteliÄŸinde deÄŸildir. KendiliÄŸinden bir araya gelen topluluklar örgüt olarak deÄŸerlendirilemez. Bir kent, bir meydan biz kullanalım diye vardır" dedi. Sanık Ali ÇerkezoÄŸlu, "8 Temmuz'da parka giderken bu ülkenin en büyük demokrasi ÅŸöleninin bir parçasıydık. Bu destansı masalı yargılayacak gücünüz varsa buradayız" diyerek beraatını talep etti.

Tüm sanıklar beraat talebinde bulundu

Sanık AyÅŸe Mücella Yapıcı da "Ben Ä°TÜ'den yüksek mühendis olarak mezun olduÄŸumda herhangi bir etik boÅŸluÄŸuna düÅŸmeyeceÄŸime söz verdim. Ölene kadar bu yeminime sadık kalacağım. Bu suçsa bunu kabul ederim" dedi. Yapıcı, daha sonra Taksim Dayanışması bildirisini okudu. Sanık Beyza Metin ise "Bu davada bir örgüt yöneticisi olmak benim için onurdur. Taksim Dayanışması, sendikaların, deÄŸiÅŸik sivil toplum kuruluÅŸlarının, derneklerin bir arada olduÄŸu bir örgüttür. Mesleki bir örgüt olarak dayanışmaya devam edeceÄŸiz. Taksim Dayanışması'nın eylemlerinde hiçbir ÅŸiddet yoktur" diyerek beraatını talep etti. Sanıklardan Sabiha Sezi Toprakçı, "Her yer Taksim, her yer direniÅŸ. Bu daha baÅŸlangıç mücadeleye devam. Beraatımı talep ediyorum" dedi. DiÄŸer sanıklar da beraatlarını talep ettiler.

Ä°ddianamede, Yapıcı ve ÇerkezoÄŸlu'nun da aralarında yer aldığı 5 ÅŸüpheli hakkında "Suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurma", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüÅŸlere silahsız katılarak ihtara raÄŸmen kendiliÄŸinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüÅŸüne kışkırtma" suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyordu. DiÄŸer 21 ÅŸüphelinin de "Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu'na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis talep ediliyordu.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.