Sosyal Medya

Coğrafyamız

SMDK Cenevre'ye gidiyor

Suriye muhalif koalisyonu ülkelerindeki iç savaştan çıkış yolu bulabilmek amacıyla Mayıs ayında Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılacaklarını açıkladı.



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Mayıs ayında Cenevre'de yapılacak Suriye görüÅŸmelerine katılacaklarını açıkladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu BaÅŸkanı Halid Hoca, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Cenevre davetini kabul etti.

Mayıs ayında Cenevre'de yapılacak Suriye görüÅŸmelerine katılacağını açıklayan SMDK, Suriye krizinin çözümü için mevcut rejimin düÅŸmesi ve hiçbir unsurunun Suriye'nin geleceÄŸinde ve geçiÅŸ sürecinde yer almaması gerektiÄŸini vurguladı.

Açıklamada, "Suriye rejiminin hala askeri çözümde ısrarcı olmasına, Suriye halkının özgürlük ve onur devrimini bastırmak için daha fazla vakit kazanmak amacıyla uluslararası giriÅŸimleri tıkamasına raÄŸmen SMDK, siyasi çözümde ve müzakerelerin bittiÄŸi yerden baÅŸlaması konusunda kararlı" denildi.

Söz konusu Cenevre davetinin, aralarında SMDK BaÅŸkanı Halid Hoca, SMDK Üyesi Riyad Seyf ve MiÅŸel Kilo, SMDK eski BaÅŸkanı Ahmed Carba ve Muaz Hatip'in yanı sıra Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinden Hasan Abdulazim ve Heysem Menna ile Ulusal ÇaÄŸrı Platformu BaÅŸkanı Semir Ayta, PYD EÅŸbaÅŸkanı Salih Muslim, Kürt Ulusal Konseyi üyesi Abdulhamid DerviÅŸ'in de bulunduÄŸu 30 muhalif isim ile  Ä°slami Cephe, Ahraru Åžam ve CeyÅŸul Ä°slam gibi askeri gruplara yapılmıştı.

Ä°ran da davetli

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye krizindeki taraflarla Mayıs ayının başından itibaren birebir görüÅŸme gerçekleÅŸtireceklerini ve haziran sonuna kadar da temaslarının sonucunu BM Genel Sekreteri Ban Ki moon'a sunmayı umduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Söz konusu görüÅŸmeler üzerinde büyük ümitler beslenmemesi için Mistura, bunun bir konferans ya da Cenevre-3 ÅŸeklinde algılanmaması gerektiÄŸini, kendisi ve konuya taraf olan ülkeler ile Suriye'de çatışan tarafların birebir müzakere gerçekleÅŸtireceklerini kaydetmiÅŸti.

Suriye’ye sahasında etkili olan IŞİD ve Nusra Cephesi ‘terör örgütü’  olduÄŸu gerekçesi ile Cenevre görüÅŸmelerine davet edilmemiÅŸti.

Davet edilen ülkeler arasında Ä°ran da var.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.