Sosyal Medya

Coğrafyamız

40 yıllık görev bitti

Suudi Arabistan'da, 'dünyanın en uzun süre görev yapan dışişleri bakanı' sıfatına sahip olan Suud Faysal, alınan yeni kararla görevini devretti.



Kral Selman’ın Suudi Arabistan'da krallık tahtına oturmasından sonra kabine reformları kapsamında, çok sayıda bakan görevden alınırken, 1975 yılından beri DışiÅŸleri Bakanlığı koltuÄŸunda oturan 75 yaşında Suud Faysal da koltuÄŸu devretti.

Suud Faysal, 40 yıl süren görev süresiyle dünyanın en uzun süre görevde kalan dışiÅŸleri bakanı oldu.

Suud Faysal görev süresi boyunca dört farklı Suud Kralı ile çalıştı.

ABD’nin bölgedeki önemli bir siyasi ve ekonomik müttefiki olan Suudi Arabistan’ın DışiÅŸleri Bakanı sıfatıyla, diplomatik çevrelerin saygı duyduÄŸu bir isim haline geldi.

Son yıllarda kötüleÅŸen saÄŸlık durumuna raÄŸmen, Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan yeni dengelerin ışığında görevini sürdürdü.

Faysal, daha önce yaptığı bir açıklamada, üzüntü duyduÄŸu en önemli konunun, görev süresi boyunca ‘bir Filistin devletinin kurulamamış olması’ olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Suud Faysal’ın yerine, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Ahmed Cübeyir dışiÅŸleri bakanlığı koltuÄŸuna oturacak.

Faysal ise Kral Selman’ın DışiÅŸleri Danışmanı olarak sembolik bir görev yürütecek.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i kendi isteÄŸi üzerine görevden alarak, yerine yeÄŸeni Ä°kinci Veliaht ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht olarak atadı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.