Sosyal Medya

Dünya

Gezi olaylarını kaygı ile izleyen ABD kendini göremedi: Suçlu ve eşkıyalar!

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Baltimore kentinde dün patlak veren türden şiddet olaylarının haklı gerekçesinin olmadığını söyledi.



Obama, Beyaz Saray'da Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe ile görüÅŸmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Baltimore'da gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreni sonrasında kentte çıkan olaylar ve polisin ülkedeki siyahlara yönelik muamelesine eleÅŸtirilere dair bir soruyu da yanıtladı.

Obama, Freddie Gray'in ailesinin anlaşılır biçimde cevaplar istediÄŸini, Adalet Bakanlığı'nın Gray'in ölümüyle ilgili soruÅŸturma baÅŸlattığını ve bu süreçte tam ÅŸeffaflık ve hesap verebilirliÄŸin olması gerektiÄŸini kaydetti.

Obama, "Dün (Baltimore'da) gördüÄŸümüz ÅŸiddet olaylarının ise hiçbir haklı gerekçesi yok. Bunlar amaca zarar verici. Ä°nsanlar ellerine levyeler aldığında ve yaÄŸma için kapıları açmaya baÅŸladığında, protesto etmiÅŸ ya da bir mesaj vermiÅŸ olmuyorlar, çalmış oluyorlar. Bir binayı yaktıklarında kundakçılık yapmış oluyorlar. Kendi toplumlarındaki iÅŸ ve fırsatları yok ediyorlar" diye konuÅŸtu.
Baltimore Belediye BaÅŸkanı ve kentin baÄŸlı bulunduÄŸu Maryland Valisi'nin bu anlamsız ÅŸiddet ve yıkımı durdurmak için çalışmasının son derece doÄŸru olduÄŸunu vurgulayan Obama, "Bu bir protesto deÄŸil, bir mesaj verme de deÄŸil, bir grup kiÅŸinin kendi amaçları için durumdan istifade etmesi ve bu kiÅŸilere suçlu muamelesi yapılmalı" dedi.

Obama, ÅŸiddet eylemlerinin, kentte günlerdir düzenlenen ve din adamları ile toplum liderlerinin öncülüÄŸüyle Baltimore'daki toplulukların meÅŸru endiÅŸelerine odaklanan barışçıl protestolardan dikkati baÅŸka yöne çektiÄŸine deÄŸindi. ABD BaÅŸkanı, "Yanan bir bina televizyonda defalarca gösterilirken, doÄŸru olanı yapan binlerce protestocunun ise arada kaybolduÄŸunu düÅŸünüyorum" ifadesini kullandı.

"SUÇLU VE EÅžKÄ°YALAR"
Baltimore halkının büyük çoÄŸunluÄŸunun, Gray'in ölümü vakasında yasaların adil biçimde uygulanmadığı olasılığına dair gerçek endiÅŸe ve öfke dile getirerek, hesap verebilirliÄŸin olması gerektiÄŸine vurgu yaptığını, konuya olması gereken ÅŸekilde yaklaÅŸtığını söyleyen Obama, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Anladığıma göre, aynı organizatörler ÅŸimdi, bu bir grup suçlu ve eÅŸkiyanın yıkıp dökmesinden sonra ortalığı temizlemek için tekrar bu toplulukların arasına giriyor. Onların yaptıkları, bu toplum liderleri, din adamları ve diÄŸerlerinin yaptıkları, iÅŸte bu bir mesaj vermedir. EÄŸer bu sorunla baÅŸa çıkacaksak yapılması gereken türden organizasyon budur. Bunun için övgüyü hak ediyorlar ve onlara destek vermeliyiz."

"YAVAÅžÇA Ä°LERLEYEN BÄ°R KRÄ°Z"
BaÅŸkan Obama, Ferguson olayları ve polisle toplumlar arasındaki iliÅŸkilerde yaÅŸanan sorunları masaya yatıran görev gücünü oluÅŸturmalarından bu yana, polis yetkililerinin, çoÄŸunluÄŸunu yoksulların oluÅŸturduÄŸu baÅŸta siyahiler olmak üzere bireylerle "rahatsız edici" sorular uyandıran temaslarına dair çok fazla örneÄŸin meydana geldiÄŸine dikkati çekti. Obama, "Öyle görülüyor ki her haftada bir ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin ve daha önemlisi ülke genelindeki annelerin ve babaların bunun bir kriz olduÄŸunu söylemeye baÅŸlamaları gayet anlaşılır. Bu yavaÅŸça ilerleyen bir kriz ve uzun zamandır devam ediyor. Yeni deÄŸil. Yeni gibi davranmamalıyız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"VÄ°CDAN MUHASEBESÄ° YAPMALIYIZ"
Bu konuda bir sosyal farkındalığın ortaya çıkıyor olmasının iyi haber olduÄŸunu dile getiren Obama, olayın, ABD'de gençlerin okumak yerine hapislere düÅŸtüÄŸü, uyuÅŸturucu endüstrisinin kurbanı olduÄŸu, yatırım ve üretimden yoksun kaldığı ya da hayatını kaybettiÄŸi topluluklar hakkında ABD'de insanları ülke olarak biraz "vicdan muhasebesi" yapmaya itmesi gerektiÄŸini belirtti.
Obama, "Bu tür ortamlarda, patlak veren sorunları kontrol altında tutmada kirli iÅŸi yapması için sadece polisi gönderirsek, ülke ve toplum olarak bu toplulukları deÄŸiÅŸtirmek ve canlandırmak, bu çocuklara fırsatlar saÄŸlamak için neler yapabileceÄŸimizi dillendirmezsek, bu sorunu çözemeyiz. Polisle ve topluluklar arasındaki aynı periyodik ihtilaf döngüsünü ve sokaklardaki çatışmaları tekrar tekrar yaÅŸarız. Herkes olay durulana kadar endiÅŸeli numarası yapar ve sonrasında da yine iÅŸler bildiÄŸi gibi yürür" diye konuÅŸtu.

Erken eÄŸitim, cezai adalet sisteminin reformu ve istihdam eÄŸitimi gibi yapılması gerekenlerin önemine iÅŸaret eden Obama, yetkililerin bu topluluklarla sadece "bir CVS (eczane zinciri) maÄŸazası yakıldığında" ya da "bir gencin vurulduÄŸunda da omurgası kırıldığında" deÄŸil, her zaman ilgilenmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

Obama, federal hükümet olarak polis güçlerini idare etmediklerini, her bir polis teÅŸkilatını personeline eÄŸitim vermeye zorlayamayacağını, ancak kendilerini deÄŸiÅŸtirme sürecine baÅŸlayabilmeleri için onlarla birlikte çalışabileceÄŸini, örneÄŸin polislere vücut kameraları yerleÅŸtirilmesine mali destek noktasında katkıda bulunabileceklerini söyledi.

Kaynak : AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.