Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yermuk'ta ölümü beklemek

Suriye'nin güneyinde Filistinli mültecilerin yaşadığı Yermuk Mülteci Kampı'nda 18 bin kişi kaldı. IŞİD ve rejim tehdidi altında hayatta kalmaya çalışanlar, uluslararası toplum tarafından unutulduklarını düşünüyor.



Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'ın güneyindeki Yermuk Mülteci Kampı'nda yaÅŸayan Filistinliler, Suriye rejiminin yıllar süren kuÅŸatması ve IŞİD iÅŸgali sonrasında kendilerini terk edilmiÅŸ hissettiklerini söylüyor.

Kampta yaÅŸayan 160 bin Filistinliden bugün geriye 18 bini kaldı. Kampta yaÅŸayan Ömer isimli Filistinli bir mülteci Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) mensuplarının Yermuk'u iÅŸgalinden birkaç gün sonra komÅŸu ÅŸehir Yalda'ya kaçmış.

Al Jazeera'ye konuÅŸan Ömer, "Tam bir keÅŸmekeÅŸti. IŞİD Hacer-ul Esved bölgesinden girdi. Ondan sonra onların barbarlığının yanı sıra, rejimin kampa sürdürdüÄŸü bombardıman da yoÄŸunlaÅŸtı. Her yerde daha fazla misket bombası vardı." diyor.

Suriye'de YaÅŸayan Filistinliler Sivil Toplum Ağı'na göre, tahmini 4000 kiÅŸi çoÄŸu rejimin kuÅŸatması altında bulunan komÅŸu bölgelere kaçtı.

Ömer gibi diÄŸer birçok mülteci de güvenlik kaygısı nedeniyle takma isim kullanmayı tercih etti. "Bunalımdayım" diyen Ömer, sözlerine ÅŸöyle devam ediyor:

"Yani üç yıllık kuÅŸatmaya dayanıp kampta kaldıktan sonra, bir grup barbar kampı basıp insanların kellesini uçurduÄŸu için kampı terk etmek zorunda kaldık."

BM 'toplu katliam'dan endiÅŸeli

BM Güvenlik Konseyi Yermuk'taki durumla ilgili ciddi kaygı duyduÄŸunu ve ÅŸiddet artarsa toplu katliamdan endiÅŸe ettiÄŸini açıkladı. Yermuk'ta kalan mültecilerden biri olan Ahmet toplu katliamın hâlihazırda var olduÄŸunu söylüyor.

"Kamp mezbaha gibi" ifadesini kullanan Ahmet, "Bir yandan rejimin attığı misket bombaları, bir yandan IŞİD ve müttefiki Nusra ile (El Kaide'nin Suriye kolu) muhalif güçler arasında süren çatışmalar" diyor.

Kampta bulunan çoÄŸu kiÅŸi çaresizlik ve kötümserlik duygularıyla dolu. Suriye rejimi ve yandaÅŸlarının bir yıl süren kuÅŸatmasına müdahalede baÅŸarısız oldukları için Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) ve uluslararası kamuoyuna öfke kusuyorlar. IŞİD iÅŸgali de bu krizle birleÅŸti.

'Bizi yüz üstü bıraktılar'

Kamp sakinleri rejim güçlerince sürdürülen kuÅŸatma nedeniyle kesilen su ve gıdaya ulaÅŸmakta zorlandıkça birbirlerine daha sıkı kenetleniyorlar. Ahmet "BaÅŸka kimsemiz yok. Hep birlikte bir sığınak arıyoruz. BaÅŸkaları bizi yüz üstü bıraktı." diyor.

BM Filistinli Mülteciler Yardım KuruluÅŸu (UNRWA) ve uluslararası kuruluÅŸlar 215 gündür gıda ve sudan mahrum olan kampta yardım dağıtma noktasında zorluklarla karşılaşıyor.

BM kayıtlarına göre, Suriye'de yaÅŸayan Filistinlilerin üçte biri Yermuk'ta yaşıyor. Normalde 160 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı kampta bugün geriye kalan kiÅŸi sayısı 18 bin. Çatışma ÅŸiddetlendikçe birçok kiÅŸi kaçmak zorunda kaldı. Bazıları Avrupa'ya giderken, diÄŸerleri Suriye'nin çeÅŸitli bölgelerine ve komÅŸu Arap ülkelerine dağıldı.

'Bir somun ekmek 10 dolar'

Kampta kalanlar ve komÅŸu ÅŸehirlerde kuÅŸatma altında yaÅŸayanlar için huzurlu bir gelecek uzak görünüyor. Ömer "Ölümün kapımızı çalmasını bekliyoruz" diyor. IŞİD iÅŸgali daha fazla kiÅŸinin Beyt Sahem ve Yalda gibi bölgelere kaçmasına neden oldu. Bu bölgelerdeki gıda kıtlığı nedeniyle gündelik ihtiyaçlar fahiÅŸ fiyatlara satılıyor, bir somun ekmeÄŸin fiyatı 10 dolara kadar çıkıyor.

Bir zamanlar canlı olan caddeler ÅŸimdi bomboÅŸ. Binalar harabeye dönmüÅŸ halde ve dükkanlar kapalı. Mülteciler bulabilecekleri her yerde yiyecek bir ÅŸey arıyor.

Kampta yaÅŸayan Filistinli aktivisit Amcat "Hiçbir ÅŸey yok. Yemek yok. Su yok. Üstümüze bombalar yağıyor ve uluslararası toplum sessiz" diyor.

Kampta yaÅŸayanlardan bazıları kampı terk edenleri geri dönmeye çağırıyor. Ahmet "Bu iÅŸ artık direniÅŸ meselesi deÄŸil. Bu hayatta kalma meselesi. VaroluÅŸ meselemiz" diyor ve savaÅŸ alanına dönen kampta Filistinli mültecilerin arada sıkışıp kaldığını belirtiyor.

'IŞİD olduÄŸu sürece kampa dönmeyeceÄŸim'

Ömer gibilerine göre ise kamp çoktan elden gitti. "IŞİD orada olduÄŸu sürece kampa geri dönmeyeceÄŸim" diyen Ömer "Gitseler bile kamp harap vaziyette. Kampın tamamı mahvoldu" ifadelerini kullanıyor.

Yakın gelecekte bir çözüm bulunacağını düÅŸünmeyen Ömer ÅŸunları söylüyor: "Tüm taraflar hatalı: Filistinli fraksiyonlar, Filistin Yönetimi, muhalif güçler"

FKÖ Yürütme Kurulu üyesi ve Yermuk'te yaÅŸayan Filistinlilerden sorumlu Ahmet Mecdelani 6 Nisan'da yaptığı açıklamada Filistinli bir delegasyonun Yermuk'te bir çözüm bulmayı deneyeceÄŸini söylemiÅŸti.

Mecdelani IŞİD iÅŸgali öncesi kuÅŸatmanın gevÅŸetilmesi çabasıyla Suriye'yi birkaç kez ziyaret etmiÅŸ ama çabaları bir iÅŸe yaramamıştı. 

'Ne yaparsak yapalım, kazanamıyoruz'

FKÖ Yürütme Kurulu'nun bağımsız üyesi ve Filistinli bir siyaset uzmanı olan Esad Abdurrahman FKÖ'yü baÅŸka bir ülkenin içiÅŸlerine müdahaleden alıkoyan kısıtlamalar nedeniyle FKÖ'nün daha fazla bir ÅŸey yapamayacağını söylüyor.

Al Jazeera'ye konuÅŸan Abdurrahman ÅŸunları söyledi:

"FKÖ kamptan kaçan Filistinlilere yardım ediyor. Ancak Ürdün'de, Lübnan'da ve Irak'ta yaÅŸanan deneyimlerde gördük ki biz Arap ülkelerinin içiÅŸlerine müdahale edince zararlı oluyor."

Abdurrahman durumu çıkmaz bir durum olarak deÄŸerlendiriyor ve ÅŸunları ekliyor: "Nerede, ne yaparsak yapalım, kazanamıyoruz."

'Bir tarafta IŞİD, diğer tarafta rejim'

Abdurrahman Yermuk'ta yaÅŸayanlara yardım etmenin tek yolunun onlara kamp dışında bir yere yerleÅŸmelerini saÄŸlamak olduÄŸuna inanıyor. "Bu iÅŸin çok tarafı var." diyen Abdurrahman sözlerine ÅŸöyle devam ediyor:

"Bir tarafta IŞİD var, diÄŸer yanda rejim. ÖrneÄŸin Suriye rejiminden hapishanelerde tuttuÄŸu Filistinli mahkumları serbest bırakmasını istesek, bizden IŞİD'in kaçırdığı Suriyelileri serbest bırakmasını istememizi isterler. Bu kolay bir iÅŸ deÄŸil ve içiÅŸlerine müdahale edemiyoruz."

Bu arada iÅŸgal altındaki topraklarda ve yurt dışında yaÅŸayan Filistinliler yardım malzemelerinin güvenli geçiÅŸi ve kamp sakinlerinin sorunsuz tahliye edilmesi talebiyle harekete geçmeye çalışıyorlar.

"Bugün burada Filistinliler ve Filistin davasıyla dayanışma içinde olanlar Yermuk'la dayanışma için, Yermuk'ta geriye kalan ve korunması gereken ÅŸeyleri korumak için ve Yermukluların kampların özgürleÅŸmesi savaşını desteklemek için  tek bir yumruk gibi bir araya geldik." Bu ifade Filistinli aktivistlerden oluÅŸan bir koalisyonun demecinde bulunuyor.

'Bizim için dua edin'

FKÖ güvenli geçiÅŸ saÄŸlamak için çabalıyor ama bunu kampı terk edenlerin Suriye rejimi tarafından tutuklanmayacağı garantisini saÄŸlamadan yapıyor.

Berlin'de yaÅŸayan Filistinli aktivist ve blog yazarı Abir Kopty Yermuk için harekete geçme konusunda da aktif olarak mücadele veriyor. Al Jazeera'ye konuÅŸan Kopty, "Åžu ana kadar Filistin KurtuluÅŸ Örgütü'nden boÅŸ açıklamalar dinledik. FKÖ'nün rejimle ve uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarıyla derhal yoÄŸun baÄŸlantılar kurması, Filistinli ve Suriyelilerin kuÅŸatma altındaki Yermuk'tan güvenli tahliyesini saÄŸlaması ve kamptan ayrılanların rejim tarafından tutuklanmasına engel olması gerek" diyor.

Ömer, FKÖ ve diÄŸer kuruluÅŸların çabalarıyla ilgili umutsuzlukla ÅŸunları söylüyor:

"Beni bağışlayın ama söylenecek baÅŸka bir ÅŸey kalmadı. Bizim için dua edin."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.