Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İran ABD gemisine el koydu' iddiası

İran'ın karasularına girdiği gerekçesiyle bir ABD kargo gemisine el koyduğu iddia edildi. Pentagon ise geminin ABD'ye kayıtlı olmadığını ve gemide ABD vatandaşı olmadığını açıkladı.



El Arabiya televizyonunun duyurduÄŸu ve Ä°ran'ın yarı resmi Fars haber ajansının da geçtiÄŸi habere göre, Ä°ran donanması bir ABD kargo gemisine el koydu. Habere göre, Ä°ran donanmasına ait devriye botları gemiye ateÅŸ açtı ve ardından gemiye çıkıldı. Gerekçe ise, geminin Basra Körfezi'nde Ä°ran karasularında izinsiz bulunması. Ä°ddiaya göre, gemi Ä°ran'ın güneyindeki Bender Abbas limanına götürüldü. 

Pentagon: ABD gemisi deÄŸil

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren, MV Maersk Tigris gemisi Marshall Adaları'na kayıtlı ve gemide ABD vatandaşı yok. Sözcü, Ä°ran Donanması'na baÄŸlı devriye teknelerinin, Maersk Tigris'in pruvasına ateÅŸ edip Ä°ran sularından uzaklaÅŸmasını emretmesinin ardından gemiye çıkıldığını söyledi. Olay sırasında geminin Hürmüz BoÄŸazı'nda seyretmekte olduÄŸunu da ekledi. 

 

Warren, kendi sularında daha fazla ilerlememesine yönelik Ä°ran'ın ilk uyarısını dikkate almayan geminin, uyarı ateÅŸi açılmasının ardından talimata uyduÄŸunu kaydetti.

Amerikan savaÅŸ gemisi USS Farragut ile devriye uçakları da Maersk Tigris gemisinden gelen yardım çaÄŸrısı üzerine durumu incelemek amacıyla bölgeye gitti. 

Fars haber ajansı gemiye liman yönetiminin baÅŸvurusuyla çıkarılan mahkeme kararı üzerine müdahale edildiÄŸini bildirdi. 

Geminin ÅŸirketinden yapılan açıklamada ise gemiye neden el konulduÄŸunun bilinmediÄŸi belirtildi. 

Kaynak: Fars News, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.