Sosyal Medya

Dünya

Nijerya'da 200 kız çocuğu ve 93 kadın kurtarıldı

Nijerya ordusu, Boko Haram'ın sığınağı Sambisa ormanından en az 200 kız çocuğu ve 93 kadının kurtarıldığını açıkladı.



Ordunun Twitter hesabından yapılan açıklamada "Bugün birliklerimiz Sambisa ormanından 200 kız çocuÄŸu ve 93 kadını kurtarmıştır. Ancak Chibok'ta kaçırılan kızların bunların arasından olup olmadığını bilmiyoruz" ifadesine yer verildi.

Kurtarılan kiÅŸilerin saÄŸlık taramasından geçirilerek kimliklerin tespit edildiÄŸi belirtilen açıklamada, askeri birliklerin Sambisa ormanındaki operasyonda Boko Haram'a ait 3 kampı ele geçirdiÄŸi kaydedildi.

Geçen yıl 14 Nisan'da ülkenin kuzeydoÄŸusundaki Borno eyaletine baÄŸlı Chibok kentinde bir okula baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öÄŸrenciyi kaçırmıştı. Örgütün liderlerinden Ebubekir Åžekau, olayın sorumluluÄŸunu üstlenmiÅŸ ve kız öÄŸrencilerin tutuklu Boko Haram militanlarının serbest bırakılması karşılığında salıverileceÄŸini söylemiÅŸti. Kızlardan 57'si militanların elinden kaçmayı baÅŸarmıştı.

Bir yılda 2 bin kadın kaçırıldı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan rapora göre de, 2014 yılının başından beri en az 2 bin kadın Boko Haram örgütü tarafından kaçırılarak cinsel köle olarak pazarlandı. Kadınların bazıları ise örgüt adına savaÅŸabilmek için eÄŸitim aldı.

Af Örgütü bulgularını, aralarında Boko Haram örgütünden kaçan 28 eski savaÅŸçı da dahil 200 görgü tanığının ifadelerine dayandırıyor.

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eÄŸitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından baÅŸlattığı kitlesel ÅŸiddet eylemlerinde on binlerce kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, milyonlarca kiÅŸi yerlerinden oldu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.