Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, kuzeydeki İdlib ve Cisru Şugur kentlerini ele geçiren muhaliflere Türk ordusunun lojistik ve ateş desteği sağladığını iddia etti. Suriye rejimi Türkiye’yi BM’ye şikayet etti.



Suriye Televizyonu, Salı günü DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim’in ‘Bu Türkiye’nin Suriye’ye direkt saldırısıdır’ ifadelerini kullandığını aktardı.

Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim, ülkesindeki son geliÅŸmelere iliÅŸkin yaptığı açıklamada, muhaliflerin son dönemde saldırılarını artırmalarından Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Suriye rejiminden BM'ye mektup

Suriye Resmi haber Ajansı (SANA) da, Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarını ihlal ettiÄŸi ve saldırıda bulunduÄŸu gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi'ne baÅŸvurarak Türkiye hakkında önleyici kararlar almak için acilen harekete geçmesini talep ettiÄŸini belirtti.

SANA, Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı’nın BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Dönem BaÅŸkanı’na birer mektup gönderdiÄŸini ve Türkiye’yi ‘teröristlere’ gayrı meÅŸru biçimde destek vermek, böylece Suriye’nin güvenliÄŸini tehdit emekle suçladığını bildirdi.

Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı mektuplarda ‘Türk hükümetinin, terörist grupların Nisan başından itibaren Ä°dlib, Cisru Åžugur kentler, iki gün önce de Ä°ÅŸtebrak beldesine sızmaları ve ilerlemeleri konusunda Türk hükümetinin desteÄŸi ile ilgili çok önemli bilgiler aktarmak istiyoruz’ ifadelerine yer verdi.

Suriye rejimi son zamanlarda Türkiye’ye yönelik suçlamalarını artırmıştı. Türkiye, Suriye rejiminin suçlamalarını reddediyor.

Suriye’de silahlı muhalif gruplar tarafından baÅŸlatılan son dönemlerin en kapsamlı saldırısı sürüyor. Yaklaşık dört yıldır çatışmaların yaÅŸandığı Ä°dlip kentine baÄŸlı Cisru Åžugur kasabası 25 Nisan’da muhaliflerin eline geçmiÅŸti.

Birçok nokta muhaliflerin kontrolüne geçti

Muhalifler tarafından Zafer Operasyonu adı verilen saldırılarda çok sayıda rejim askerinin öldürüldüÄŸü duyurulurken, abluka altına alınan posta merkezinde 30’dan fazla Esed ordusuna baÄŸlı askerin de kuÅŸatma altında tutulduÄŸu ifade edildi.

Cisru Åžugur ile birlikte operasyon baÅŸlatılan Eriha, El Gab, Mastume, Sahl el Gab bölgelerinde birçok noktayı ele geçiren muhalifler, Cisru Åžugur ilçesinde bulunan rejim güçlerinin Lazkiye yönünde tek ikmal yolu olan Freyke köyünde de kontrolü saÄŸladı.

Hedefte Lazkiye var

Cisru Åžugur'un düÅŸmesiyle Åžam rejiminin Ä°dlip kırsalı ile baÄŸlantısı tamamen ortadan kalkarken, muhalifler Lazkiye yönünde en büyük engeli de asmış oldular.

Suriyeli muhalifler Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta bulunan Cisr Åžuur ve çevresinde kontrolü tamamen saÄŸlamaları halinde, ülkenin tek otobanı olan 180 km uzunluÄŸundaki Halep-Lazkiye karayolunun yüzde 85 oranındaki bölümünün kontrolünü de ele geçirmiÅŸ olacaklar.

Kaynak: Al Jazeera, SANA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.