Sosyal Medya

Coğrafyamız

Trablus Meclisi BM taslağını reddettti

Libya'da, Trablus mekezli Milli Genel Kongre (MGK), Birleşmiş Milletler'in, "Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin tüm Libyalıları temsil eden yasama organı olarak kabul edilmesi" önerisini reddetti.



Trablus mekezli Milli Genel Kongre (MGK) Salı günü yaptığı toplantıda BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un sunduÄŸu anlaÅŸma taslağını oybirliÄŸi ile reddetti.

Toplantının ardından MGK tarafından hazırlanan ortak bildiri Libya Çalışma Bakanı Cemil Humeydan tarafından okundu. Humeydan, BM Temsilcisi'ni eleÅŸtirdi ve önerisinin Tobruk hükümetine büyük yetkiler verdiÄŸini bildirdi.

MGK, açıklamasında sürekli biçimde devam eden hava saldırılarına raÄŸmen Fas’ta yapılan görüÅŸmelere iyi niyetli olarak gittiklerini ama BM Temsilcisi'nin ortaya attığı taslağın Libya krizinin çözümü için objektif bir temele oturmadığını belirtti.

Açıklamada, ortaya konan metin ciddi diyalog çabalarını tahrip edici olarak nitelendi.

Libya’daki krizden çıkış için diyalog yoluyla ortak bir çözüm bulunması gerektiÄŸini vurgulayan MGK, BM Libya Özel Temsilcisi’ne taslağını gözden geçirme ve tüm taraflara eÅŸit mesafede durma çaÄŸrısı yaptı.

‘Hayal kırıklığı’

BM gözetiminde Libyalı taraflar arasında yapılan görüÅŸmelerde MGK heyetinin baÅŸkanlığını yapan Salih Mahzum BM Temsilcisi'nin sunduÄŸu anlaÅŸma taslağını ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi.

Salih Mahzum, Fas'taki diyalog görüÅŸmelerinde BM'nin taraflara sunduÄŸu anlaÅŸma önerisinin nihai metninin ulaÅŸmasının ardından baÅŸkent Trablus'ta düzenlediÄŸi basın toplantısında, ‘Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin tüm Libyalıları temsil eden yasama organı olarak kabul edilmesi önerisi hayal kırıklığıdır ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına da aykırıdır. Bu ancak bizi sıfır noktasına götürür’ dedi.

BM'nin önerisinde Libya'daki tek meÅŸru yasama organının Tobruk Meclisi olarak sunulmasını ‘tehlikeli bir durum’ diye niteleyen Mahzum, Fas'taki müzakere sürecinden duyduÄŸu rahatsızlığı dile getirdi.

Mahzum ÅŸunları söyledi:

‘BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, bize Trablus'ta Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile Tobruk seçimleri arasında uygun bir çözüm bulmaya çalışacaklarını söylediÄŸi için müzakerelere gittik. MGK, uzlaşı hükümetinin Tobruk meclisinin elinde, istediÄŸi gibi oynatacağı bir öneriyi ummuyordu. Ancak biz diyaloÄŸu sürdürmekte kararlıyız. Leon'la ya da baÅŸkasıyla gerçekçi bir çözüm bulunması ÅŸart.’

Leon'un önerisi

BM Libya Özel Temsilcisi Leon, Libya'daki krizin çözümü için, ulusal uzlaşı hükümeti ile baÅŸkanlık konseyinin kurulması, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin tüm Libyalıları temsil eden yasama organı olarak kabul edilmesi ve devlet yüksek konseyi, anayasa hazırlık komisyonu, milli güvenlik konseyi ve belediye meclisleri kurulması gibi 3 ana baÅŸlıktan oluÅŸan öneri sunmuÅŸtu. Önerinin Tobruk Meclisi ile ilgili olan 2. maddesi, tarafların üzerinde anlaÅŸamadığı ana konuyu oluÅŸturuyor.

Ä°ki ordu, iki parlamento, iki hükümet

2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın saÄŸlanamadığı Libya'da, 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük deÄŸiÅŸiklikler oldu ve Libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluÅŸtu.

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya baÅŸladı.

Emekli general Halife Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla Mayıs ayında baÅŸlattığı darbe giriÅŸimi, Trablus ve Misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiÅŸti.

Bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiÄŸi ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediÄŸi Libya Åžafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiÄŸi Hafter'e baÄŸlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.