Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides, iki liderin askıya alınan barış müzakerelerini yeniden baÅŸlatmak için görüÅŸeceklerini açıklarken, "Güney Kıbrıs halkı tek taraflı güven inÅŸa edici adımlar atmaya hazır" açıklamasını yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın CumhurbaÅŸkanı seçilmesi adanın diÄŸer tarafında olumlu karşılanmış, Anastasiadis Ada'da yıllardır süren çözümsüzlüÄŸün sona erdirilmesi için yeni bir umut doÄŸduÄŸunu söylemiÅŸti. Anastasiadis, "Sonunda bölünmüÅŸ ülkemizin yeniden birleÅŸerek AB prensipleri çerçevesinde modern bir devlet anlayışıyla yönetilmesi için; iÅŸbirliÄŸi, barış ve huzur için bir umut ortaya çıktı" açıklamasını yapmıştı. 

Müzakareler askıda

Kıbrıs Rum yönetimi adada tek taraflı olarak ilan ettiÄŸi Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaÅŸ gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014'te müzakerelerden çekildi. Türk bandıralı sismolojik araÅŸtırma gemisi Barbaros Hayrettin PaÅŸa, 20 Ekim sabahı, KKTC ile Türkiye’nin yaptığı anlaÅŸma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge’ye girerek doÄŸalgaz arama çalışmalarına baÅŸladı.

Ada'nın garantör devletlerinden Türkiye, Kıbrıs sorununun alt baÅŸlığı haline gelen doÄŸalgaz konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, DoÄŸu Akdeniz’deki doÄŸalgaz kaynaklarından adanın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor. 

Kaynak: Reuters