Sosyal Medya

Dünya

BM: İsrail yerleşkelerimizi hedef aldı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından oluşturulan komisyon, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı Gazze saldırılarında sivillerin sığındığı BM kurumlarını hedef aldığını belgeledi. Rapora göre, yerleşkeler 7 kez hedef alındı, 44 kişi öldü.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından oluÅŸturulan ve Ä°srail'in Gazze saldırısında sivillerin sığındığı BM kurumlarını hedef almasına iliÅŸkin iddiaları soruÅŸturan komisyonun raporu BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu. Böylelikle Ä°srail'in Gazze'deki BM yerleÅŸkelerini hedef aldığı belgelenmiÅŸ oldu. 

BM Genel Sekreteri Ban, rapora yazdığı özette, "Ä°srail'in eylemleri neticesinde BM yerleÅŸkelerine sığınmış 44 Filistinlinin ölmesi 227'sinin de yaralanmasından derin teessür duyuyorum. BM yerleÅŸkelerinin dokunulmazlığı vardır ve özellikle çatışma dönemlerinde güvenli bir sığınak olmalıdır. Bu saldırılar, son çare olarak BM'ye sığınmış kiÅŸilerin güvenine yönelik de bir saldırıdır" ifadelerini kullanan 

Moon, raporda Gazze'deki BM okullarında yapılan incelemelerde çatışmalar sırasında sivillerin barınmadığı 3 okulda silah bulunduÄŸunu da ifade ederek, Filistinli silahlı grupların BM okullarına silah saklamasının okulların güvenliÄŸini tehlikeye düÅŸürdüÄŸünü vurguladı.

Rapordaki bulgulara iliÅŸkin atılacak adımlar konusunu BM Güvenlik Konseyi'nin deÄŸerlendirmesi bekleniyor.

2 binden fazla insan ölmüÅŸtü

Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden Ä°srail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuÄŸunda yürütülen görüÅŸmelerle 26 AÄŸustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateÅŸkesle son vermiÅŸti.

Ä°srail'in saldırılarında 2 bin 157 kiÅŸi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kiÅŸi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kiÅŸi okullara sığınmak zorunda kaldı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.