Sosyal Medya

Sağlık

Dünyanın üçte ikisi sağlık hizmeti alamıyor

Dünya genelinde 7 milyar nüfusun 5 milyarı temel sağlık imkanlarından yoksun



Dünya genelinde 5 milyar kiÅŸinin temel saÄŸlık hizmetlerini alamadığı belirlendi.

Yoksul ve orta gelirli ülkeler kategorisinde bulunan 100'den fazla ülkeyi kapsayan bir araÅŸtırma, 25 yılda saÄŸlık alanında kaydedilen geliÅŸmelere raÄŸmen dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin güvenilir ve eriÅŸilebilir saÄŸlık imkanlarından yararlanamadığını ortaya koydu. 

Farklı ülkelerden 25 uzmanın bir yılı aÅŸkın süre hastalar ve saÄŸlık personelinden elde ettiÄŸi veriler, apandisit gibi kolayca tedavi edilebilen ve ameliyat gerektiren hastalıklar nedeniyle ya da doÄŸum sırasında milyonlarca kiÅŸinin öldüÄŸünü gösterdi. 

Özellikle Sahraaltı Afrikası'ndaki halkın yüzde 93'ünün en temel saÄŸlık imkanlarından yoksun olduÄŸunu belirten uzmanlardan Andy Leather, uygun tedaviyi alamadığı için milyonlarca kiÅŸinin öldüÄŸünü ya da hastalıkla boÄŸuÅŸmak zorunda kaldığını söyledi.

Halkın saÄŸlık merkezlerine iki saatten az sürede ulaşıp ulaÅŸamadığı, saÄŸlık imkanlarının güvenilirliÄŸi ve maliyetinin temel alındığı araÅŸtırmaya imza atan Leather, ayrıca tedaviye eriÅŸebilmek için yoksul kalan kiÅŸilerin sayısının da giderek arttığını belirtti. 

AraÅŸtırmanın sonuçları "The Lancet" dergisinde yayımlandı.

Daha önce temel saÄŸlık imkanlarından yoksun kiÅŸi sayısının 2,5 milyar civarında olduÄŸu tahmin ediliyordu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.