Güncel
Savcıdan 'tahliye' kararına iade
'Paralel yapı' soruşturmasındaki tutuklulara tahliye kararı vererek krize neden olan hâkimler verdikleri kararın uygulanmasını istedi; ancak İnfaz Savcılığı talebi reddetti.
'Paralel yapı' soruÅŸturmaları kapsamında tutuklanan polislerin tahliye tartışmalarında yeni geliÅŸmeler yaÅŸandı. Tahliye kararlarını veren iki mahkeme, kararların uygulanmasını istedi. Ancak Ä°nfaz Savcılığı bu talebi de geri çevirdi. Ä°nfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu, tahliye kararlarını mahkemeye iade etti. Uslu, ‘Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi’nin 25 Nisan 2015’te verdiÄŸi karar ile mahkemenin (Asliye Ceza Mahkemesi) görev ve yetkisi olmadığını’ belirtti.
İki mahkeme tahliyelerin yapılmasını istedi
Tutuklu polislerin avukatları 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Metin Özçelik’e bir baÅŸvuru daha yaptı. Avukatlar, ‘Polislerin tutukluluÄŸunun devamı yönünde karar veren Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nin kararının yok hükmünde olduÄŸu yönünde yeni bir karar verilmesini’ talep etti.
Talebi deÄŸerlendiren Metin Özçelik, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 27. maddesine göre görev ve yetkinin Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduÄŸunu belirtti.
Kararda, “CMK hükümlerine göre kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı üst merciin yazılı emir yolu (olaÄŸanüstü kanun yolu) ile ilgili Yargıtay Ceza Dairesi olduÄŸu, Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nin mahkememiz kararını deÄŸerlendirme ve kaldırma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır” denildi.
Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi'nin verdiÄŸi kararın ‘yok hükmünde olduÄŸuna’ karar veren Özçelik, Ä°stanbul 10. Sulh Ceza Hâkimi Necmettin Kafalı ve kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına ve HSYK’ya bildirilmesine hükmetti.
Özçelik tahliye kararının uygulanması için Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi kararının Ä°nfaz Savcılığı'na gönderilmesine hükmetti.
Bu kararın ardından Cumartesi günü polisler için tahliye kararı veren Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Hâkimi Mustafa BaÅŸer de bir karar verdi. Tahliye kararlarını uygulamayan Ä°nfaz Savcılığı’na yazı gönderen BaÅŸer, “Mahkememizce verilen tahliye kararları usûl yasasına uygun, kesin ve itiraza tabi olmayıp, derhal uygulaması gereken kararlardır. BaÅŸka bir sulh ceza mahkemesinin kararımızı deÄŸerlendirme ve yok sayma ÅŸeklinde karar vermesi usûl hukukuna uygun deÄŸildir” dedi. Mahkemenin kararını yerine getirmeyenlerin hürriyeti tahdit suçu iÅŸleme ihtimali ile karşı karşıya olduÄŸunu belirten Hâkim Mustafa BaÅŸer, tahliye kararlarının uygulanmasını istedi.
İnfaz Savcılığı'ndan ret
Ä°nfaz Savcılığı ise bu talebi de geri çevirdi. Ä°nfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu, ‘Usülsüz Tahliyeler hk’ konulu yazı ile Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yanıt verdi. Tahliye kararlarını mahkemeye iade eden Ä°nfaz Savcılığı, ‘Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi’nin 25 Nisan 2015’te verdiÄŸi karar ile mahkemenin (Asliye Ceza Mahkemesi) görev ve yetkisi olmadığını’ belirtti.
Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Hâkimi, 'paralel yapı' soruÅŸturmasında tutuklanan ve aralarında Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Ömer Köse, Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduÄŸu polislerin tahliyesine 'soruÅŸturma dosyalarını görmeden' karar verdi. Ancak nöbetçi Sulh Ceza HâkimliÄŸi "Tahliye talebini deÄŸerlendirme yetkisi bende" diyerek polislerin tahliye edilmemesi yönündeki kararını Silivri Cezaevi’nden sorumlu savcılığa gönderdi.
17- 25 Aralık soruÅŸturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruÅŸturmaları kapsamında tutuklanmıştı.
Tutuklu polisler ve avukatları geçtiÄŸimiz hafta ilginç bir hamle yaptı.
Sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruÅŸturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına iliÅŸkin baÅŸvuruları sulh ceza hâkimleri’ deÄŸerlendiriyor.
Ancak polislerin avukatları geçtiÄŸimiz hafta Pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza HâkimliÄŸi yerine Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Bu mahkeminin hâkimi daha önce özel yetkili mahkeme olan ve Askeri Casusluk davasına bakan Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baÅŸkanlığını yapan Metin Özçelik.
Talebi deÄŸerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiÄŸi için ‘reddi hâkim talebinde bulunduÄŸu 10. Sulh Ceza Hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermiÅŸti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruÅŸturma savcılarından ÅŸüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruÅŸturma savcılığı yetkinin Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nde olduÄŸunu belirterek, dosyaları göndermedi.
Tahliye taleplerini deÄŸerlendirmesi için ise dosyayı Ä°stanbul 32. Asliye Ceza HâkimliÄŸi’ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hâkimi olan Mustafa BaÅŸer.
Hâkim BaÅŸer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruÅŸturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediÄŸi Hâkim BaÅŸer, soruÅŸturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.
Hâkim BaÅŸer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduÄŸu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.
Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma baÅŸladı. Çünkü Sulh Ceza HâkimliÄŸi devreye girdi. Nöbetçi Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduÄŸunu belirten Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HâkimliÄŸi ‘Ä°stanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduÄŸuna, soruÅŸturma aÅŸamasındaki tutuklama ve itirazları deÄŸerlendirme yetkisinin Sulh Ceza HâkimliÄŸi’nde olduÄŸuna’ hükmetti.
Sulh Ceza HâkimliÄŸi bu kararını polislerin tutuklu bulunduÄŸu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.