Sosyal Medya

Güncel

Güney Kıbrıs sonuçtan memnun

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiades, müzakerelerin hızlandırılmasını isteyen Mustafa Akıncı'nın KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinin adada çözüm için yeni bir umut doğurduğunu söyledi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bağımsız aday Mustafa Akıncı'nın CumhurbaÅŸkanı seçilmesi adanın diÄŸer tarafında olumlu karşılandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades düzenlediÄŸi basın toplantısında, adada yıllardır süren çözümsüzlüÄŸün son erdirilmesi için yeni bir umut doÄŸduÄŸunu söyledi. 

Anastasiades, "Sonunda bölünmüÅŸ ülkemizin yeniden birleÅŸerek AB prensipleri çerçevesinde modern bir devlet anlayışıyla yönetilmesi için; iÅŸbirliÄŸi, barış ve huzur için bir umut ortaya çıktı" dedi.

Ä°ÅŸbirliÄŸi için KKTC'ye el uzattıklarını belirten Anastasiades, kendilerine karşılık verileceÄŸine inanmak istediÄŸini belirtti. 

Rum liderin seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından KKTC'nin yeni CumhurbaÅŸkanı'nı tebrik ettiÄŸi ve geçen Ekim ayında askıya alınan müzakereleri yeniden baÅŸlatmak için en kısa zamanda Akıncı ile temas kuracağı açıklanmıştı. 

AB de sonuçtan memnun

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu da seçim sonuçlarından memnun. AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud,Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Umarız Kıbrıslı Türklerin yeni lideri Mustafa Akıncı ve (Rum lider) Anastasiades mümkün olan en kısa sürede uzun geçmiÅŸi bulunan Kıbrıs sorununa adil ve yaÅŸayabilir kapsamlı çözüm bulunması hedefiyle görüÅŸmeleri yeniden baÅŸlatır" dedi.

Çözüm odaklı siyasetten yana

Akıncı, Kıbrıslı Rumlarla müzakerelerin hızlandırılmasından yana olan bir siyasetçi olarak tanınıyor. Adada çözüm odaklı bir strateji izlenmesi gerektiÄŸini düÅŸünen Akıncı, müzakereler sürerken bir yandan da güven artırıcı önlemlerin alınması gerektiÄŸini savunuyor. Bunlar arasında kapalı olan MaraÅŸ bölgesinin ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuÅŸlara açılması var. 

Akıncı, Türkiye ile kurulacak iliÅŸkinin zemininin ‘teslimiyet ya da çatışma deÄŸil, uzlaÅŸma’ olması gerektiÄŸini söylüyor. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarını gerçek anlamda sahiplenmesinin ve iradesini doÄŸrudan yönetime yansıtmasının yaÅŸamsal önemde olduÄŸunu savunuyor.

İkinci turda kazandı

KKTC'de cumhurbaÅŸkanı seçiminin Pazar günü yapılan ikinci turunda Mustafa Akıncı yüzde 60,4 oy oranıyla zaferini ilan ederken, rakibi önceki cumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu yüzde 39,6'da kalmıştı.

Adada tarafların BM öncülüÄŸünde kesintilere uÄŸrasa da 2008 yılından beri sürdürdüÄŸü kapsamlı çözüm müzakereleri Rum tarafının Ekim ayında Akdeniz'deki tek taraflı sondaj çalışmaları yaptığı bölgeye Türkiye'nin gemi göndermesini gerekçe göstererek, masadan kalkmasıyla durmuÅŸtu.

Kaynak: AFP, Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.