Sosyal Medya

Güncel

AYM Başkanı: Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.



Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı Zühtü Arslan, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiÄŸini söyledi. Arslan, "Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düÅŸünülemez" dedi.

"Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır" diyen Arslan, "Güçler ayrılığına dayalı iyi ve etkin bir sistem kuran bir anayasa yapılması mümkündür. Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek bir sihirli deÄŸnek de deÄŸildir" ifadesini kullandı.

Arslan, AYM'nin 52. yıl dönümü töreninde konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da Anayasa Mahkemesi'nin 53. kuruluÅŸ yıl dönümü ve yeni seçilen Üye Rıdvan Güleç'in yemini dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Arslan'ın açıklamalarından satır baÅŸları ÅŸöyle:

"Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını baÅŸkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kiÅŸiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düÅŸünülemez.

Demokratik toplumlarda yargıya düÅŸen görev, topluma ve siyasete nizam vermek deÄŸil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuÅŸmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir. Anayasa mahkemesinin varlık nedeni anayasal adaleti gerçekleÅŸtirmektir. Mahkememizin hak eksenli anlayışla verdiÄŸi kararlar farklılıkların bir arada yaÅŸaması idealine de katkı saÄŸlamaktadır.

Mahkememizin hak eksenli özellikle ihlal kararları bireysel baÅŸvuru sayısının giderek artmasına neden olmaktadır. 18 bin 9 baÅŸvuru elimizde vardır ÅŸu anda. Mahkeme olarak sistemi daha etkin hale getirecek tedbirleri almaktayız. Bireysel baÅŸvurunun, kanundan sonra bir yeni ve süper bir temyiz imkanı sunmadığını bilmemiz gerekmektedir.

‘Her türlü eleÅŸtiriyi deÄŸerli kabul ediyoruz’

AYM olarak kararlarımıza ve uygulamalarımıza yönelik her türlü eleÅŸtiriyi deÄŸerli gördüÄŸümüzü söylemek isterim. Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Anayasa için uygun bir iklimin oluÅŸması lazım. Bu iklimin oluÅŸması için ayrıştıran deÄŸil birleÅŸtirten pozitif bir tavır gerekmektedir.

Yeni anayasa arayışı bugüne has bir durum deÄŸildir. Bu ülke yaklaşık 150 yıldır anayasasını arıyor.  Yeni anayasa yapım sürecinde oluÅŸan anayasa geleneÄŸinin hesaba katılması gerekmektedir. Kopyala yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik anayasaların olmazsa olmazlarını almadan bir anayasa yapmaya çalışmak o derece yanlış olur. Güçler ayrılığına dayalı iyi ve etkin bir sistem kuran bir anayasa yapılması mümkündür.

‘Bir adım geri atmaları gerekebilir’

Yeni anayasanın önündeki en önemli engellerden biri telifi çok zor görüÅŸ ve önerilerin her ÅŸeye ve herkese raÄŸmen anayasallaÅŸmasının istenmesi olabilir.

Bu durumda sürece katılan aktörlerin maksimalist taleplerini gözden geçirmeleri, belki de bulundukları pozisyondan bir adım geri atmaları gerekebilir.

Esasen gelinen noktada olaÄŸan bir dönemde halkımızın kendi dinamikleriyle yeni bir anayasa yapabileceÄŸini göstermek sosyal psikoloji açısından yapılacak anayasanın içeriÄŸinden çok daha önemli hale gelmiÅŸtir.

‘HaÅŸim Kılıç'a ÅŸükranlarımızı sunmak istiyorum’

Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir deÄŸnek de deÄŸildir. Sayın HaÅŸim Kılıç’a mahkememize katkılarından dolayı ÅŸükranlarımız sunmak istiyorum. Sayın Kılıç 25 yıl boyunca bu mahkemeye ve ülkemize büyük hizmetler yapmış ve paradigma deÄŸiÅŸiminin öncüsü olmuÅŸtur. Kendisine emeklilik hayatında huzur diliyorum."

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.