Sosyal Medya

Güncel

İnfaz savcılığı 'tahliye yok' dedi

'Paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 70'e yakın polis hakkındaki tahliye müzekkereleri infaz savcılığınca mahkemeye iade edildi. HSYK da konuyla ilgili iki başmüfettiş görevlendirdi.



'Paralel yapı' soruÅŸturmasında tutuklanan ve Cumartesi akÅŸamı haklarında önce tahliye kararı verilen, birkaç saat sonra ise kararın yok hükmünde olduÄŸu açıklanan ÅŸüphelilerin avukatları, Nöbetçi Ä°nfaz Savcısı Orhan Güldiker'e, Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararını iÅŸleme koyması için müracaatta bulunmuÅŸtu. Bu müracaatı inceleyen infaz savcılığı, tahliye müzekkerelerinin, mahkemeye iadesine karar verdi.

Sabah saatlerinde ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'na gelen ÅŸüpheli avukatları, nöbetçi Ä°nfaz Savcısı Orhan Güldiker'e, önceki gece Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı üzerine hazırlanan müzekkereleri iÅŸleme koyması için baÅŸvuruda bulundu. Savcı Güldiker de, Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı ile bu kararı “yok hükmünde" sayan Ä°stanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi kararlarını incelemeye aldı.

'Sanıklar hakkında dava açılmadı'

Savcı Güldiker, akÅŸam saatlerinde avukatların tahliye müzekkerelerinin Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne iadesine karar verdi. Kararda, CMK'nın 22-23 maddelerinde hakimin hangi davaya bakacağı ve reddi hakimin davaya bakamayacağı hallerin açıklandığı, ancak henüz sanıklar hakkında iddianame düzenlenerek açılmış bir davanın söz konusu olmadığı vurgulandı.

'Kanunda Asliye Ceza Mahkemeleri'nin görevleri tanımlanmıştır'

Kararda, "6545 sayılı yasanın 48. maddesi ile deÄŸiÅŸik 5235 sayılı Adli Yargı Ä°lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nin KuruluÅŸ, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun'un 10. maddesinin kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere yürütülen soruÅŸturmalarda hakim tarafından verilmesi gereken kararları almak, iÅŸleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemek amacıyla Sulh Ceza Hakimlikleri kurulmuÅŸtur. 11. maddede ise Asliye Ceza Mahkemeleri'nin görevlerini tanımlamıştır. Bu düzenlemeye göre, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, Sulh Ceza HakimliÄŸi ve Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görevleri dışında kalan dava ve iÅŸlere Asliye Ceza HakimliÄŸi tarafından bakılır" denildi.

Tahliye müzekkereleri iade edildi

Kararda, 25 Nisan günü Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı verdiÄŸi, daha sonra da Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi'nin ÅŸüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdiÄŸinin görüldüÄŸü belirtilerek, ÅŸüphelilerin ayrı ayrı tahliyelerine iliÅŸkin karar ve tahliye müzekkerelerinin iade edildiÄŸi vurgulandı.

Tutuklu polislerin avukatlarından Ömer Turanlı tahliye kararlarının uygulanması için tekrar müracaatta bulunacaklarını söyledi.

HSYK iki baÅŸmüfettiÅŸ görevlendirdi

Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiÄŸi ve Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸince "yok hükmünde" sayılan tahliye kararının ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından iki baÅŸmüfettiÅŸ görevlendirildi.

HSYK BaÅŸkanı ve Adalet Bakanı Kenan Ä°pek, yaptığı yazılı açıklamada, Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin "paralel yapı" soruÅŸturmaları kapsamında tutuklu bulunan kiÅŸilerin tahliyesine yönelik kararının arından, HSYK TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı tarafından denetim amacıyla iki baÅŸmüfettiÅŸin görevlendirildiÄŸini, denetim kapsamındaki inceleme ve soruÅŸturma yetkilerine istinaden olaya el konulduÄŸunu bildirdi.

SalihoÄŸlu 'yok hükmünde' demiÅŸti

Ä°stanbul BaÅŸsavcısı Hadi SalihoÄŸlu tahliye kararının yok hükmünde olduÄŸunu Pazar sabahı 03:20 sularında yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurmuÅŸtu.

Åžüpheli avukatlarının 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nden ‘reddi hakim ve tahliye’ talebinde bulunduÄŸunu anımsatan Ä°stanbul BaÅŸsavcısı Hadi SalihoÄŸlu, “mahkemenin görevine girmemesine raÄŸmen, soruÅŸturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden görevsiz ve yetkisiz olarak Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevlendirildiÄŸini” söyledi. Tahliye kararının yok hükmünde olduÄŸu belirtildi.

Dünden bu yana yaÅŸananlar

Ä°stanbul 32. Asliye Ceza hakimi 'Paralel yapı' soruÅŸturmasında tutuklanan ve aralarında Samanyolu Tv yöneticisi Hidayet Karaca ile Ömer Köse, Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduÄŸu polislerin tahliyesine 'soruÅŸturma dosyalarını görmeden' karar verdi. Ancak Nöbetçi Sulh Ceza HakimliÄŸi "Tahliye talebini deÄŸerlendirme yetkisi bende" diyerek polislerin tahliye edilmemesi yönündeki kararını Silivri Cezaevi’nden sorumlu savcılığa gönderdi.

17- 25 aralık soruÅŸturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruÅŸturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Tutuklu polisler ve avukatları geçtiÄŸimiz hafta ilginç bir hamle yaptı.

Sulh Ceza Hakimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre ‘soruÅŸturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına iliÅŸkin baÅŸvuruları Sulh Ceza Hakimleri’ deÄŸerlendiriyor.
Ancak polislerin avukatları geçtiÄŸimiz hafta pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza HakimliÄŸi yerine Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Bu mahkeminin hakimi daha önce özel yetkili mahkeme olan ve Askeri Casusluk davasına bakan Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanlığını yapan Metin Özçelik.

Talebi deÄŸerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiÄŸi için ‘reddi hakim talebinde bulunduÄŸu 10. Sulh Ceza hakiminin de reddi yönünde karar vermiÅŸti. Hakim Özçelik, tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruÅŸturma savcılarından ÅŸüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruÅŸturma savcılığı, yetkinin Sulh Ceza HakimliÄŸi’nde olduÄŸunu belirterek dosyaları göndermedi.

Tahliye taleplerini deÄŸerlendirmesi için ise dosyayı Ä°stanbul 32. Asliye Ceza HakimliÄŸi’ne gönderdi. Bu mahkeminin hakimi ise, Hrant Dink davasına bakan Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hakimi olan Mustafa BaÅŸer.

Hakim BaÅŸer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruÅŸturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediÄŸi hakim BaÅŸer, soruÅŸturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.

Hakim BaÅŸer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduÄŸu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma baÅŸladı. Çünkü Sulh Ceza HakimliÄŸi devreye girdi. Nöbetçi Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduÄŸunu belirten Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi ‘Ä°stanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduÄŸuna, soruÅŸturma aÅŸamasındaki tutuklama ve itirazları deÄŸerdirme yetkisinin Sulh Ceza HakimliÄŸi’nde olduÄŸuna’ hükmetti.

Sulh Ceza HakimliÄŸi bu kararını polislerin tutuklu bulunduÄŸu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na da göndererek polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.