Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mübarek: Ülkeyi ele geçirme planlarını boşa çıkardık

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, göreve geldiğinde "siyasal İslami" akımların Mısır yönetimini ele geçirme planlarını boşa çıkardıklarını söyledi.



Mübarek, "Sada Beled" isimli bir televizyon kanalında Sina Yarımadası'nın geri alınmasının yıl dönümü münasebetiyle yayınlanan bir programa telefon baÄŸlantısıyla katıldı.

Mübarek, "6 Ekim 1981'de eski CumhurbaÅŸkanı Enver Sedat hain bir suikaste kurban gitti. Ben o vakit cumhurbaÅŸkanı yardımcısıydım. Mısır, tüm topraklarını geri almamıştı. O vakit çok büyük bir mesuliyetin altına girdiÄŸimi hissettim. Hızlı hareket etmemiz ve ve siyasal Ä°slami akımlardan önce ülkede hakimiyeti saÄŸlamamız gerekiyordu" dedi.

Kahire'deki Meadi Askeri Hastanesi'nden programa katılan Mübarek, "Hamdolsun onların ülkeyi ele geçirme planlarını boÅŸa çıkardık. Onlar Sedat'ı öldürmeyi deÄŸil ülke yönetimini ele geçirmeyi amaçlıyordu" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Halk Sisi’nin arkasında durmalı”

Mısır'ın mevcut durumuyla ilgili de yorumda bulunan Mübarek, "CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi'nin bilgi ve deneyimine güveniyorum ancak Mısır'ın bu dönemi aÅŸması için halkın da ona destek olması gerekiyor" yorumunu yaptı. 

Ordu ile Sisi'nin, ulusal egemenlik ve vatan toprağının kutsallığının ne anlama geldiÄŸini bildiklerini söyleyen Mübarek "Herkes Mısır'ın büyük ve mihver ülke olduÄŸunu bilmelidir. Onu yönetmek büyük sorumluluk gerektiren bir iÅŸtir. CumhurbaÅŸkanının ülke geleceÄŸini ilgilendiren kararlar alabilmesi için halkın onun arkasında durması gerekir" diye konuÅŸtu.

Mübarek, Mısır'ın ulusal güvenliÄŸinin bölgede yaÅŸanan olaylarla baÄŸlantılı olduÄŸunu belirterek, Mısır'ın böyle hassas bir dönemde bölgedeki dostlarına sırtını dönmemesi gerektiÄŸini ifade etti. 

Mısır ile Ä°srail arasında 1979'da imzalanan barış anlaÅŸmasıyla Ä°srail, Taba bölgesi hariç tüm Sina topraklarından çekilmiÅŸti. Ä°srail, 1989'da bu bölgeyi de terk etmiÅŸti. 

Mübarek'e ceza yok

Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaÅŸtırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiÅŸ müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı. Dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'Ä°srail'e doÄŸalgaz satışı ihalesinde rant saÄŸlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleÅŸtiren ÅŸirketten faiziyle birlikte tahsil edileceÄŸini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını belirtti. 

Mahkeme, Mübarek ailesine 'haksız kazanç saÄŸlama ve rüÅŸvet' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düÅŸürülmesine ve dolayısıyla Mübarek'in beraatine karar verdi.

Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleÅŸen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme, bu suçlamadan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.

Mısır BaÅŸsavcısı, mahkemenin devrik CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiÄŸi yetkisizlik kararı ve dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli hakkında ise verdiÄŸi beraat kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.

Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından aralarında gazetecilerin, çocukların da olduÄŸu yüzlerce kiÅŸi ağır hapis cezalarına ve idama mahkum edilmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.