Sosyal Medya

Güncel

KKTC'de Akıncı dönemi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 60'ını alarak mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu geride bırakan eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı kazandı.



KKTC'nin yeni CumhurbaÅŸkanı eski LefkoÅŸa Belediye BaÅŸkanı Mustafa Akıncı oldu. 19 Nisan'da yapılan seçimlerin ilk turunda yüzde 50 oyu alamayan mevcut CumhurbaÅŸkanı adayı DerviÅŸ EroÄŸlu ile Mustafa Akıncı, ikinci turda yarıştı. Mustafa Akıncı, yüzde 60,38, DerviÅŸ EroÄŸlu ise yüzde 39.62 oranında oy aldı.

Seçim sonucunu açıklayan KKTC Yüksek Seçim Kurulu BaÅŸkanı Åžafak Öneri, seçime katılım oranının yüzde 64.15 olduÄŸunu belirtti. Öneri, resmi sonuçların bu akÅŸam açıklanacağını, Akıncı'nın mazbatasını hafta içinde alacağını söyledi. Akıncı'nın görev süresi 5 yıl olacak.

Sonucun belli olmasının ardından Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mustafa Akıncı'yı kutladı. Akıncı'nın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rum lider Anastasiadis, Akıncı'yı telefonla arayarak tebrik etti. GörüÅŸmede, Anastasiadis'in Akıncı ile gelecek için birlikte çalışmaya hazır olduÄŸunu ilettiÄŸi ve ilk fırsatta bir araya gelmek üzere mutabakata varıldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin de Akıncı'yı tebrik ederek, Kıbrıs sorununun çözümü için birlikte çalışmaktan mutlu olacağını söylediÄŸi belirtildi. GörüÅŸmede, Eide'nin Mayıs başında Ada'ya gelerek müzakere sürecini görüÅŸeceÄŸi, bu yılı "fırsat yılı" olarak deÄŸerlendirdiÄŸi kaydedildi.

"Anastasiadis ile ilk fırsatta bir araya geleceÄŸim"

CumhurbaÅŸkanı seçilen Mustafa Akıncı, Ä°nönü Meydanında düzenlenen mitinge ailesiyle birlikte geldi. 

Çözüm odaklı bir siyaset izleyeceÄŸini söylediÄŸini, güven arttırıcı önlemlerle desteklenecek bir çözüm vizyonuyla hareket edeceklerini ifade eden Akıncı, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in kendisini telefonla aradığını söyledi.

Anastasiadis ile ilk fırsatta bir araya geleceÄŸini ifade eden Akıncı, ÅŸöyle devam etti:

"Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Anastasiadis ile biz aynı kuÅŸağın insanlarıyız. Aramızda bir yaÅŸ fark var. Belki o benden bir yaÅŸ büyük. Ama bizden önceki kuÅŸakların bu adanın sorunlarını çözmesini çok arzu ederdik, olmadı. EÄŸer biz de bunu çözemezsek bizden sonraki kuÅŸaklar için bu daha da büyük bir yük haline gelebilir. Bunu kendisine söyledim. O da aynı görüÅŸte."

Akıncı, BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de görüÅŸtüÄŸünü belirterek, hem Anastasiadis'e hem Eide'ye, kendileriyle iyi niyetli bir iÅŸ birliÄŸine hazır olduklarını bildirdiÄŸini kaydetti.

KonuÅŸması sırasında "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganları atılması üzerine Akıncı, iki tarafın karşılıklı kabul edebileceÄŸi bir anlaÅŸmayı yapmak için elbette müzakere süreçlerini yürüteceklerini, Kıbrıs Türk toplumun haklarını koruyan ama aynı zamanda empati de yapabilen, diÄŸer tarafın bakış açısını da anlamaya çalışan bir yaklaşım sergileyeceklerini kampanyasında söylediÄŸini anlattı.

"Acıyı paylaştık"

GeçmiÅŸte bu topraklarda çok acılar yaÅŸandığını vurgulayan Akıncı, ÅŸunları söyledi:

"GeçmiÅŸ, bizim kuÅŸaklar acıyı yaÅŸadık, acıyı paylaÅŸtık. Yalnız biz yaÅŸamadık. Güneydeki toplum da yaÅŸadı bu acıları. 1950, 1963'lerde belki biz daha çok yaÅŸadık. Ama 1974'lerde onlar da yaÅŸadı. Dolayısıyla birbirlerimizin acılarını artık sarma zamanıdır. GeçmiÅŸ kuÅŸaklar bu acıları paylaÅŸtılar, gelecek kuÅŸaklar da bu adanın nimetlerini paylaÅŸsınlar. Güzeliklerini paylaÅŸsın gelecek genç kuÅŸaklar."

Türkiye ile iliÅŸkiler

Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı saygıya dayalı kiÅŸilikli bir iliÅŸki istediÄŸini söylediÄŸini anımsattı.

1974'ten hemen sonra belediye baÅŸkanlığı sırasında LefkoÅŸa Rum Belediye BaÅŸkanı ile LefkoÅŸa Kanalizasyon Projesi ve LefkoÅŸa Ä°mar Planı konularında uzlaÅŸma saÄŸladığını, bunun hareketten sonraki ilk iki toplumlu proje olduÄŸunu anlatan Akıncı, aynı zamanda yine o yıllarda Ankara ile de kardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkisi  kurduÄŸunu belirtti.

Akıncı, şunları kaydetti:

"Türkiye ile ben kardeÅŸlik iliÅŸkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eÅŸit bir ortağı olarak AB içinde yaÅŸayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayaÄŸa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten, yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerini çıkarına deÄŸil aynı zamanda Türkiye'nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eÅŸit muhatap bulacağı için çok daha saÄŸlıklı iliÅŸkiler kurabileceÄŸi için Rum tarafının da istemesi gereken bir varlıktır. Dolayısıyla böyle bir talep Türkiye ile kavga nedeni olmaz. Olmamalıdır. Niye olsun? Türkiye ile elbette en saÄŸlıklı, kiÅŸilikli iliÅŸkileri kuracağız. Elbette istiÅŸare içerisinde hareket edeceÄŸiz."

Akıncı, Türkiye ile Yunanistan'ın bile bir coÄŸrafya olarak düÅŸünüldüÄŸü, enerji iletim hatlarının yapılmasının planlandığı ortamda 9 bin kilometrekarelik Kıbrıs adasının üzerinde yaÅŸayanların ortak çıkarlarına yönelik "Niçin planlama yapılmasın?" diye sordu.

Kapalı Maraş

Kapalı MaraÅŸ'ı insanlara ait yapmanın çok daha akıllı, çok daha barışçı, çok daha insancıl olduÄŸunu söylediÄŸini anımsatan Akıncı, konuÅŸmasını ÅŸöyle tamamladı:

"Ben insanların olsun diyorum. Onun yanında MaÄŸusa Limanından doÄŸrudan ticareti gerçekleÅŸtirelim, Ercan Havaalanına doÄŸrudan uçuÅŸları gerçekleÅŸtirelim diyorum. Bunları bir paket halinde oturalım konuÅŸalım diyorum. Muhatabımız ile elbette bunları ele alacağız. Bunları sonuçlandırmak için var gücümüzle çalışacağız."

DerviÅŸ EroÄŸlu: Katıldığım son seçimdi

Seçimi kaybeden CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu ise yaptığı açıklamada, bugünkü seçimin katıldığı son siyasi seçim olduÄŸunu söyledi. Bundan sonraki günlerde siyasetten kopmayacağını dile getiren EroÄŸlu, görüÅŸlerini ve düÅŸüncelerini söylemeyi sürdüreceÄŸini kaydetti.

İlk turda bağımsız, ikinci turda parti destekli

Sosyal demokrat bir aday olan ve seçimin ilk turuna bağımsız olarak katılan Akıncı, ikinci tura Ä°ktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- BirleÅŸik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteÄŸiyle girdi.

 

Akıncı'ya destek verenler sonuçların belli olmasının ardından kutlamalara baÅŸladı.
[FotoÄŸraf: AA]

 

Akıncı, Türkiye ile kurulacak iliÅŸkinin zemininin ‘teslimiyet ya da çatışma deÄŸil, uzlaÅŸma’ olması gerektiÄŸini söylüyor. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarını gerçek anlamda sahiplenmesinin yaÅŸamsal önemde olduÄŸunu savunuyor. 

Mustafa Akıncı adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceÄŸine iÅŸaret ederek, Kıbrıs sorununda 11 Åžubat 2014'te taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli iki toplumlu federatif sistemi de öngören bir yapıyı oluÅŸturmak için müzakere sürecini sürdüreceÄŸini belirtiyor. 

Gelecek kuÅŸaklar için yeni bir Kıbrıs oluÅŸturulması gerektiÄŸini dile getiren Akıncı, "Öyle bir Kıbrıs yaratmamız lazım ki bu Türkiye ve Yunanistan iliÅŸkilerini de daha iyi noktaya götürsün ve her iki ülkenin ekonomilerine daha çok katkılar sunsun. Kıbrıs Türkler ile Rumlar da  bu adada eÅŸit federatif bir yapı içerisinde bu topraklarda birlikte var olsun" ÅŸeklinde konuÅŸuyor. 

Ä°lk turu EroÄŸlu önde bitirmiÅŸti

Ä°lk turda mevcut CumhurbaÅŸkanı EroÄŸlu 107 bin 741 geçerli oyun yüzde 28.15'ini alarak seçimi birinci tamamlarken, eski LefkoÅŸa Belediye BaÅŸkanı Akıncı oyların yüzde 26.94'ünü alarak ikinci olmuÅŸtu. 

Seçimlere EroÄŸlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) desteÄŸiyle katılırken, diÄŸer aday Mustafa Akıncı, iktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- BirleÅŸik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteÄŸiyle girdi.

286 bin nüfuslu KKTC genelinde 176 bin 980 seçmen bulunuyordu. Bunlardan 110 bin 960'ı sandık başına giderken, kullanılan oylardan 108 bin 332'si geçerli sayıldı.

KKTC'de ikinci tura kalan üçüncü seçim

Bugünkü seçim, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerin ardından ikinci tura kalınan üçüncü seçim.

1983’te kurulan Kuzey Kırbıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 2005’e kadar cumhurbaÅŸkanı Rauf DenktaÅŸ’tı. 2005'teki seçimlerde DenktaÅŸ aday olmayınca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle barış ve federasyon devleti yanlısı olan Mehmet Ali Talat seçimi kazanarak cumhurbaÅŸkanı oldu. 2010’da ise seçimi DerviÅŸ EroÄŸlu kazandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.