Sosyal Medya

Güncel

HSYK'dan, tahliye kararı veren mahkemeler için sıcak karar!

HSYK, 29 ve 32. asliye ceza mahkemelerinde inceleme başlattı.



Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) BaÅŸkanı ve Adalet Bakanı Kenan Ä°pek, yaptığı yazılı açıklamada, Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin "paralel yapı" soruÅŸturmaları kapsamında tutuklu bulunan kiÅŸilerin tahliyesine yönelik kararının arından, HSYK TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı tarafından denetim amacıyla 2 baÅŸmüfettiÅŸin görevlendirildiÄŸini, denetim kapsamındaki inceleme ve soruÅŸturma yetkilerine istinaden olaya el konulduÄŸunu bildirdi.

Ä°pek, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar SoruÅŸturma Bürosunca "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan yürütülen bir soruÅŸturma kapsamında, Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ÅŸüphelilerin tahliyesine karar verildiÄŸini anımsattı.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında, olayın geliÅŸimi hakkında kamuoyunun bilgilendirildiÄŸini belirten Ä°pek, 10. Sulh Ceza HakimliÄŸinin olayın akabinde verdiÄŸi karar gerekçesinde de açıkça, "kararın görevsiz ve yetkisiz mahkemeler tarafından, usul hükümleri hiçe sayılarak verildiÄŸi ve yok hükmünde olduÄŸu" gerçeÄŸine dikkat çekildiÄŸini belirtti.
Söz konusu karar ve basın açıklamasından, Ä°stanbul 29. ve 32. Asliye ceza mahkemelerinin, hakimin reddi ve tahliye talepleri üzerine, soruÅŸturma dosyalarını temin etmeden, ÅŸüpheliler hakkındaki isnat ve delilleri incelemeden, talep dilekçeleri üzerine iÅŸlem tesis ettiklerinin anlaşıldığını aktaran Ä°pek, "Bu geliÅŸmeler üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı tarafından denetim amacıyla görevlendirilen 2 baÅŸmüfettiÅŸ, denetim kapsamındaki inceleme ve soruÅŸturma yetkilerine istinaden olaya el koymuÅŸlardır. Kurul baÅŸmüfettiÅŸlerinin 29 ve 32. asliye ceza mahkemelerindeki incelemeleri halen devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Ä°pek, açıklamasında ÅŸunları kaydetti:
"Hiçbir kimse veya organın, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağı anayasamızın 6'ncı maddesinin amir hükmüdür. Anayasanın bu açık hükmünü, görev ve yetkiye iliÅŸkin usul hükümlerini hiçe saymayı yargısal faaliyet olarak nitelendirmek, yargı görevi yapanların suç iÅŸleme imtiyazının kabulü anlamına gelir. Hukuka aykırı karar ve iÅŸlem yapanların, bu fiil ve eylemlerinin hukuki bir sonucu bulunduÄŸu kuÅŸkusuzdur. Görevsiz ve yetkisiz mahkemeler eliyle ülkemizde bir hukuk kaosu yaratma giriÅŸimi olan bu son geliÅŸme, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yargıdaki paralel yapılanmayla ilgili alınan inceleme kararının isabetini göstermektedir. Millet adına kullanılan yargı yetkisi, hukukun, öznel yorumlarla hiçbir grubun zimmetine geçirilmesi anlamına gelmemelidir. Ülkemizdeki hukuk güvenliÄŸini bozacak ÅŸekilde, örgütlü ve sistemli biçimde yargı yetkisinin yasa dışı çıkar ve amaçlar doÄŸrultusunda kullanılması, hukuk çerçevesinde hak ettiÄŸi karşılığı mutlaka bulacaktır. Kamu düzeni, hukuk güvenliÄŸi ve toplumsal huzuru bozmaya yönelen her türlü giriÅŸim, baÅŸarısızlıkla sonuçlanacaktır." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.