Sosyal Medya

Güncel

ASALA kurbanlarına anma

Dışişleri Bakanlığının emekli mensupları, ASALA'nın katlettiği diplomatları anmak amacıyla Ankara'da yürüyüş düzenledi.



Grup adına açıklama yapan emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, ASALA ve ASALA ile baÄŸlantılı örgütlerin 1973 ile 1994 yılları arasında yurtdışında ve yurtiçinde görevli diplomatları, devlet görevlilerini ve onların bir kısmının eÅŸ ve çocuklarını katlettiÄŸini anımsatarak, "Bu ÅŸekilde verdiÄŸimiz ÅŸehit sayısı 36'dır, 3 resmi görevlimiz ASALA'nın Ankara EsenboÄŸa Havalimanı'nda yaptığı terör eylemi sırasında ÅŸehadet mertebesine ulaÅŸmıştır" dedi.

"Müslüman, Hristiyan, Türk, Kürt, Ermeni olsun, Osmanlı tebaası, Osmanlı ordularının birer kahraman askeri olarak vatan toprakları uÄŸruna ölmüÅŸlerdir, ÅŸehit olmuÅŸlardır" diyen Uluçevik, savaÅŸ sonunda Osmanlı Devleti'nin büyük toprak kayıpları vermek zorunda kaldığını belirtti.

Destici de katıldı

Grup, daha sonra Atatürk Bulvarı üzerinden Kızılay'daki Atatürk heykelinin önüne kadar saygı yürüyüÅŸü gerçekleÅŸtirdi, "Minnettarız, ÅŸehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız, dışiÅŸleri emekli mensupları" yazılı çelenk bıraktı.

Emekli diplomatların saygı yürüyüÅŸüne Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Mustafa Kamalak ile eski Büyük Birlik Partisi Genel BaÅŸkanı Mustafa Destici de katıldı. 

31 diplomat katledildi

Silahlı Ermeni örgütlerinin Türk diplomatlarına yönelik 1973'te baÅŸlattığı saldırılarda toplam 31 kiÅŸi hayatını kaybetti. Bu örgütlerin başında gelen ASALA, Beyrut'ta 1975'de kurulup 1986'ya kadar saldırılar düzenledi. 

Gurgen Yanıkyan'ın 27 Ocak 1973'te Türkiye’nin Los Angeles BaÅŸkonsolosu Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir’i katletmesiyle baÅŸlayan diplomatlara yönelik saldırılar, "ASALA" ve "Ermeni Soykırımı Ä°çin Adalet Komandoları" adlı iki silahlı örgütün kurulmasıyla arttı.  Katledilen 4 Türk büyükelçiden 3'ü 1973'ten 1978'e kadar olan 6 yıllık dönemde öldürüldü. Ä°zleyen yıllarda alınan önlemler sayesinde büyükelçilere eriÅŸmek zor olunca, yurtdışındaki tüm Türk memurları hedef haline geldi. Saldırılar 1986 yılında son buldu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.