Sosyal Medya

Güncel

'Polislerin tahliye kararı geçersiz'

'Paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan, aralarında Ömer Köse, Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu polislerin birçoğunun tahliyesine karar verildi. Ancak Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği "Tahliye talebini değerlendirme yetkisi bende" diyerek şüphelilerin tahliye olmaması yönünde karar verdi.



Ä°stanbul 32. Asliye Ceza hakimi ‘soruÅŸturma dosyalarını görmeden polislerin tahliyesine’ karar verdi.  Sulh Ceza HakimliÄŸi ise ‘yetki bende’ diyerek polislerin tahliye edilmemesi yönündeki kararını Silivri Cezaevi’nden sorumlu savcılığa gönderdi.

17- 25 aralık soruÅŸturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruÅŸturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Tutuklu polisler ve avukatları geçtiÄŸimiz hafta ilginç bir hamle yaptı.

Sulh Ceza Hakimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre ‘soruÅŸturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına iliÅŸkin baÅŸvuruları Sulh Ceza Hakimleri’ deÄŸerlendiriyor.

Ancak polislerin avukatları geçtiÄŸimiz hafta pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza HakimliÄŸi yerine Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Bu mahkeminin hakimi daha önce özel yetkili mahkeme olan ve Askeri Casusluk davasına bakan Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanlığını yapan Metin Özçelik.

Talebi deÄŸerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiÄŸi için ‘reddi hakim talebinde bulunduÄŸu 10. Sulh Ceza hakiminin de reddi yönünde karar vermiÅŸti. Hakim Özçelik, tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruÅŸturma savcılarından ÅŸüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruÅŸturma savcılığı, yetkinin Sulh Ceza HakimliÄŸi’nde olduÄŸunu belirterek dosyaları göndermedi.

Tahliye taleplerini deÄŸerlendirmesi için ise dosyayı Ä°stanbul 32. Asliye Ceza HakimliÄŸi’ne gönderdi. Bu mahkeminin hakimi ise, Hrant Dink davasına bakan Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hakimi olan Mustafa BaÅŸer.

Hakim BaÅŸer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruÅŸturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediÄŸi hakim BaÅŸer, soruÅŸturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.

Hakim BaÅŸer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduÄŸu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma baÅŸladı. Çünkü Sulh Ceza HakimliÄŸi devreye girdi. Nöbetçi Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduÄŸunu belirten Ä°stanbul 10. Sulh Ceza HakimliÄŸi ‘Ä°stanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduÄŸuna, soruÅŸturma aÅŸamasındaki tutuklama ve itirazları deÄŸerdirme yetkisinin Sulh Ceza HakimliÄŸi’nde olduÄŸuna’ hükmetti.

Sulh Ceza HakimliÄŸi bu kararını polislerin tutuklu bulunduÄŸu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na da göndererek polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.