Sosyal Medya

Dünya

'İsrail mültecilere yaşam hakkı tanımıyor'

israil'in Afrikalı mültecilerin sınır dışı edilmesini kararlaştırmasının ardından binlerce kişi Uganda ve Ruanda'ya gönderilme korkusu yaşıyor.



israil BaÅŸsavcısı Yehuda Weinstein'in geçen hafta, "Afrikalı göçmenlerin sınır dışı edilmesi" kararını onaylamasının ardından, "mülteciler sorunu" yeniden gündeme geldi.

israil'in en canlı ÅŸehri olarak gösterilen Tel Aviv'in güneyine doÄŸru biraz gidildiÄŸinde, bambaÅŸka bir manzara ortaya çıkıyor. Acımasız, tehlikeli ve trajedilerle dolu bu bölge, Sudan ve Eritre'den gelen mültecilere ev sahipliÄŸi yapıyor.

"israil yaşam hakkı tanımıyor"

Ülkedeki binlerce Afrikalı mülteciden biri olan Eritre asıllı Ahmed (22), yaÅŸadıkları zorlukları anlatarak, "israil, bize yaÅŸam hakkı tanınmıyor. Afrikalı mültecilere iyi davranılmıyor" dedi.

SaÄŸlık sigortası ve eÄŸitim haklarının olmadığını ifade eden Ahmed, "Bir oÄŸlum var burada. Barış olsa ülkeme dönmek isterdim ama barış yok. Buraya gelirken iyi bir hayat elde edeceÄŸim beklentisindeydim ancak bu da gerçekleÅŸmedi" ifadelerini kullandı.

israil'e 10 yıl önce iltica ettiÄŸini söyleyen Sudan asıllı mülteci ise israil'e adım atar atmaz tutuklandığını ve 2 yıl hapis yattığını söyledi.

Gerçek adını güvenlik kaygısıyla gizleyerek kendisini Mahmud (50) olarak tanıtan Afrikalı mülteci, hapis yattığı süre boyunca kendisine israilli yetkililer tarafından, "Ülkene dönmeyi kabul ettiÄŸini gösteren bir evrak imzala" telkininde bulunulduÄŸunu anlattı.

Afrikalı göçmenleri, geçmiÅŸte "hamam böceÄŸi"ne benzeten israilli yetkililer olduÄŸunu dile getiren Mahmud, can güvenliÄŸi olmadığı için ülkesine dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.

"israil'in mülteciler konusundaki notu pek de parlak deÄŸil"

Tel Aviv'deki Afrikalı Mülteci GeliÅŸim Merkezi (ARDC) Sözcüsü Oskar Olivier da konuya iliÅŸkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "israil'in Afrikalı mültecilere yönelik politikalarının herÅŸeyden önce kendi ülke yasalarına aykırı olduÄŸu"nu belirterek, "Bunun yanı sıra mültecilerin hukuki statüsüne iliÅŸkin Cenevre SözleÅŸmesi'ne de aykırılık söz konusu. israil'in mülteciler konusundaki notu pek de parlak deÄŸil" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) geçen yıl yayımladığı bir raporda, israil'i, "binlerce Afrikalı göçmeni, haklarını hiçe sayarak ülkeyi terk etmeye zorlamakla" suçlamıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.