Sosyal Medya

Güncel

Dünya liderleri Çanakkale'de

Çanakkale'de Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü için tören düzenlendi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın ev sahipliÄŸinde yapılan Kara SavaÅŸları'nın 100. yıl dönümü törenine, 21 devlet baÅŸkanı, 3 parlamento baÅŸkanı, 3 cumhurbaÅŸkanı yardımcısı, 5 baÅŸbakan, 1 eski cumhurbaÅŸkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90’a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı.

BÄ°RLÄ°KTE CUMA NAMAZI

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve törenlere katılan Müslüman siyasetçiler, Yahya ÇavuÅŸ Åžehitler Camii’nde cuma namazı kıldı.

BOÄžAZ TURU

Müslüman olmayan siyasetçiler cuma namazı programına katılmadı. Aralarında Ä°ngiltere Veliaht Prensi Charles, Ä°rlanda Devlet BaÅŸkanı Michael D. Higgins, KaradaÄŸ Devlet BaÅŸkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet BaÅŸanı Gjorge Ä°vanov ile Avustralya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya BaÅŸbakanları'nın olduÄŸu Müslüman olmayan lider ve siyasetçiler için ise, Savarona yatı ile bir boÄŸaz turu programı hazırlandı.

ÇANAKKALE'DE 100'ÜNCÜ YIL ALARMI

Kent genelinde yaÅŸanan coÅŸkunun yanı sıra alınan büyük güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiÅŸ yolları ve Åžehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduÄŸu iskele bölgesinde adeta kuÅŸ uçurtulmadı.



BARZANÄ° DE ÇANAKKALE'DE

Tören için gelen dünya liderleri arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani de yer aldı.



Ä°LK TÖREN MEHMETÇÄ°K ANITI'NDA

Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diÄŸer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla baÅŸladı.

ERDOÄžAN Ä°LE PRENS CHARLES ÇELENK KOYDU

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Prens Charles Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu.

SAYGI DURUÅžU VE Ä°STÄ°KLAL MARÅžI

Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruÅŸunda bulunuldu. Saygı duruÅŸunun ardından Ä°stiklal Marşı çalındı. Tören kapsamında Çanakkale Cephesi’nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekildi.

MEHMETÇÄ°K ANITI'NDA ÅžEHÄ°TLER Ä°ÇÄ°N DUA

Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diÄŸer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla baÅŸladı. Saygı duruÅŸunun ardından Ä°stiklal Marşı çalındı. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende ÅŸehitler için dua okunuyor.


PRENS CHARLES KÜRSÜDE

"Modern savaşın geri getirdiÄŸi yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz. Buradakiler korkunç bir savaÅŸta yer aldılar çok sayıda kiÅŸi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaÅŸ verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaÅŸtığı için dünya savaşı deÄŸildi etkileri de küresel oldu. Ä°mparatrluklar dağıldı. Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı. Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını saÄŸladıklar.

Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaÅŸanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoÅŸgörüsüzlüÄŸün üstünden gelmek için savaÅŸları aÅŸmak için bir ÅŸeyler yapmamız gerekiyor" dedi.

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN KÜRSÜDE

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, törende yaptığı konuÅŸmasına dünya liderlerini selamlayarak baÅŸladı.

''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve ÅŸereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaÅŸtan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı ÅŸekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir ÅŸekilde dünyaya duyurmamıza katkı saÄŸladığınız için ÅŸükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaÅŸlar yaÅŸanmaması için üzerimize düÅŸen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. 

Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz deÄŸil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece ÅŸu veya bu milletin kayıplarını deÄŸil, bu topraklarda can vermiÅŸ tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.

Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını saÄŸlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Åžafak Ayini'ne 10 bini aÅŸkın yabancı katılacak bizim gençler asgari 35 bin genç katılacak. Terörizmin, ırkçılığın çaresi burada.'' 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.