Sosyal Medya

Güncel

Halil Berktay: CHP, 2007 yılına kadar askerin darbe yapmasını bekledi

CHP ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil Berktay, CHP’nin 2007’ye kadar askerin darbe yapmasını beklediğini iddia etti.



Bir televizyon programının canlı yayın konuÄŸu Sabancı Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay, AK Parti’nin nasıl iktidara geldiÄŸine iliÅŸkin tarihsel süreci anlattı.

Berktay ÅŸöyle konuÅŸtu; “Tarihte bazen bir ÅŸeyler tükenir çözümü ya da alternatifi hemen ortaya çıkmaz. Araya bir fasıl girer. Türkiye’de jön Türk ve Kemalist devrimden gelen modernist, yukarıdan aÅŸağı modernleÅŸmeci otoriter Türk milliyetçiliÄŸi aslında 80’lerin baÅŸlarında tükenmiÅŸti. Laik ve beyaz Türkler’in kendini liberalize etme çoÄŸulcu bir demokratik projesine dönüÅŸmesi ve toplum sözleÅŸmesi kapasitesi kalmamış meÄŸerse.”

‘‘ÖZAL ANAP’I TERK ETTÄ°, TÜRKÄ°YE 10 YIL KAYBETTÄ°’’

Türkiye’nin Turgut Özal’ın ANAP’tan ayrılmasıyla birlikte kayıp bir 10 yıl yaÅŸadığını söyleyen Halil Berktay, vesayet denilen ÅŸeyin çehresinin 1990’lar olduÄŸunu vurguladı. Berktay, “1980’ler Turgut Özal ve ondan sonra 1990’ların giderek küçülen ve daralan koalisyonlar ile geçmesi kayıp bir 10 yıldır. Turgut Özal’ın ANAP liderliÄŸini terk ettiÄŸi andan itibaren 2002’ye kadar geçen 10 yıl Türkiye için kayıptır. Vesayet dediÄŸimiz ÅŸeyin çehresi aslında tam 1990’lardır. Kah DoÄŸru Yol Partisi, kah küçülen ANAP ve DSP arkasında silahlı kuvvetler desteÄŸi ile AK Parti’ye karşı son bir barikat kurulmak istedi. Fakat Türkiye, geçmiÅŸ tecrübelere dayanarak bir alternatif çıkardı.” dedi.

‘‘AK PARTÄ° TURGUT ÖZAL’IN YAPTIÄžI HATAYI YAPMADI’’

AK Parti’nin 13 yıldır iktidarda kalmasının büyük baÅŸarı olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. Halil Berktay, Turgut Özal’ın yaptığı hatayı AK Parti’nin yapmadığını vurguladı. Berktay, “AK Parti, modernizasyonun da demokrasinin de Ä°slam ile baÄŸdaÅŸabilirliÄŸi üzerine yeni bir programı baÅŸardı. Bir hareket ve bir parti olarak birliÄŸini koruyarak baÅŸardı. Özal’dan farklı olarak bunu baÅŸarmıştır. Turgut Özal bir parti ve örgüt adamı deÄŸildi. O nedenle Anavatan Partisi’ni bir bütün olarak tutmaya özen göstermedi. Dolayısıyla Özal’dan sonra ANAP çok kolay dağıldı. AK Parti bu hatayı yapmadı. Darbe tehditlerine raÄŸmen, her türlü fraksiyonlara raÄŸmen partiyi saÄŸlam tutmayı baÅŸardı. 13 yıllık devamlılık baÅŸka ÅŸeylerle açıklanamaz.” ifadelerini kullandı. 

‘‘CHP AK PARTÄ°’YÄ° GELÄ°P GEÇÄ°CÄ° OLARAK DÜÅžÜNDÜ AMA YANILDI’’

CHP’nin bugüne kadar seçimleri neden kaybettiÄŸi sorusunu cevaplayan Berktay, 13 yıllık AK Parti iktidarı boyunca muhalefetin hiçbir alternatif üretemediÄŸini vurguladı. Berktay ÅŸunları kaydetti, “13 yıl muhalefetin hiçbir alternatif geliÅŸtiremediÄŸi 13 yıl oldu. Hala daha devam ediyor. 2007 ve 2008’e kadar CHP muhalefeti Deniz Baykal döneminde hayasızca bir darbecilikle geçirdi. 2007’ye kadar bayrak ve cumhuriyet mitinglerini organize ederek, son derece açık biçimde asker bekleyerek geçirdi. AK Parti’nin yaptığı icraatlara karşı bir politika geçiremedi. Çıkan her bir yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüren bir partiydi. Muhalefeti bırakıp, soluÄŸu Anayasa Mahkemesi’nde alan bir partiydi. CHP, AK Parti’yi gelip geçicidir diye düÅŸündü ama yanıldı. 13 yıl sonunda Türkiye’de siyaset normalleÅŸti. AK Parti’nin gerçek bir merkez saÄŸ partisi olduÄŸu kesinlik kazandı. AK Parti’nin gelip, geçici bir parti olmadığı Türkiye’nin siyaset sahnesinin kalıcı bir parametre olduÄŸu ortaya çıkınca CHP’nin kafasında dank dedi. Ama hala daha bir ÅŸey üretebilmiÅŸ deÄŸil. CHP’de düÅŸünsel bir dönüÅŸüm olduÄŸunu göremiyorum.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.