Sosyal Medya

Dünya

New York Times'ın yayımlamadığı ilanı Washington Post bastı

ABD'de 150'ye yakın Türk-Amerikan toplum kuruluşunu bir araya getiren Yönlendirme Komitesi, 1915 olaylarına ilişkin Washington Post gazetesine tam sayfa ilan verdi.



ABD'de 150'ye yakın Türk-Amerikan toplum kuruluÅŸunu bir araya getiren Yönlendirme Komitesi, 1915 olaylarına iliÅŸkin Washington Post gazetesine tam sayfa ilan verdi.

Gazetenin arka sayfasında yayımlanan ilan, "Türk Amerikalılar ve Türkiye'nin Dostlarından BaÅŸkan Obama ve Kongre Üyelerine Mesaj" baÅŸlığını taşıyor.

Ä°landa, 24 Nisan 2015'in, Ermeniler, Türkler, Kürtler ve Araplar da dahil Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun milyonlarca vatandaşının hayatını kaybettiÄŸi sivil trajedinin 100'üncü yılı olduÄŸuna iÅŸaret edilerek, "Türkiye halkı ve Türk Amerikalılar olarak, yüzüncü yılda Ermeniler de dahil tüm bu insanların acılarını anlıyor, yarıda kesilmiÅŸ her bir hayat ve sarsılmış tüm aileler için yas tutuyoruz" ifadesi kullanıldı.

1915 olaylarına dair Ermeni iddiaları konusunda akademik bir konsensüsün bulunmadığına, önemli sayıda uluslararası akademisyenin 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmeyi reddettiÄŸine dikkati çekilen ilanda, bu tarihi tartışmanın siyasileÅŸtirilmesinin sadece ölenlerin hatıralarını lekelemekle kalmadığı, aynı zamanda Türkler ve Ermeniler arasında uzlaÅŸma hedefini de engellediÄŸi belirtiliyor.

Ä°landa, Türk vatandaÅŸlarını hedef alan ve on yıllardır sürdürülen nefret propagandasının ABD de dahil dünya genelinde onlarca masum Türk diplomatın Ermeni diasporası içerisindeki radikallerce öldürülmesine zemin hazırladığı kaydedilerek, bu "kısır döngünün" son bulması gerektiÄŸi ifade edildi.

DenemeTürkler ve Ermenilerin 900 yıllık dostluk, saygı ve iÅŸbirliÄŸi tarihini paylaÅŸtığına deÄŸinilen ilanda, bir yandan geçmiÅŸin acıları ve zorluklarını anlarken, aynı zamanda da, birlikte barışa adanmış ortak bir geleceÄŸin arayışı içerisinde olmanın gerekliliÄŸine vurgu yapılıyor.

Ä°landa, Türk Amerikalıların yarın Washington'da Beyaz Saray önündeki Lafayette Park'tan Türkiye BüyükelçiliÄŸi'ne barış ve dayanışma için yürüyeceÄŸi hatırlatılarak, ÅŸöyle deniyor:

"Ä°çten dileÄŸimiz, bu yürüyüÅŸte Ermeni Amerikalıların da bize katılmasıdır. Tüm etnisite ve inançlardan hayatlarını kaybedenlere saygımızı bildirmek ve ortak geleceÄŸimiz olması gerektiÄŸine inandığımız bir kıvılcım uyandırmak için yürüyeceÄŸiz. 100 yıl önce ne Türkler ne de Ermenilerce baÅŸlatılan acımasız bir savaÅŸ, Osmanlı Ermenileri, Osmanlı Türkleri ve diÄŸer çok sayıda gruba pahalıya mal oldu. Bu yürüyüÅŸün her bir adımının, gelecek yüzyılı barış ve dostluÄŸun yeniden tesis edildiÄŸi bir yüzyıl haline getirmek isteyenlerin kararlılığını daha da güçlendireceÄŸini ümit ediyoruz."

NEW YORK TÄ°MES REDDETTÄ°

The New York Times gazetesi, Türk ve Ermeniler arasında uzlaşıyı teÅŸvik eden ilanı, "büyük tarihi gerçeÄŸin" ihlali sayarak yayınlamayı reddetti.

Ä°lanın yayınlanmamasına iliÅŸkin New York Times'tan AA'ya yapılan açıklamada, "11 Eylül saldırıları, Holokost, ABD'deki kölelik uygulaması, Ermeni soykırımı, Ä°rlanda'daki açlık gibi tarihi gerçekleri reddeden veya önemsizleÅŸtiren reklamlar yayınlanmaz" ifadelerine yer verildi.

Gazetenin reklam biriminden Michael Hayden, ilanı yayınlamak istediklerini ancak hukuk biriminden, reklam metninin "Gazete editörlerinin son beÅŸ yıldır yazageldiklerinin karşısında" olacağı uyarısını aldığını söyledi.

HAYAL KIRIKLIÄžINA UÄžRADIK

Türk Amerikan Milli Yönlendirme Komitesi EÅŸbaÅŸkanı Ä°brahim Uyar, AA'ya yaptığı açıklamada,"Biz Amerika'yı basın özgürlüÄŸünde gerçekten özgür bir ülke biliyorduk. Tarafsız bir medya anlayışı var ve her kesime söz hakkı veriyor biliyorduk. Bunun böyle olmadığını gördük"dedi.

Gazetenin kendilerinden reklamda yer alan metni çıkarıp sadece yürüyüÅŸün duyurusunu yapmalarını istediÄŸini anlatan Uyar, ÅŸunları söyledi:

"Halbuki biz o metinde uzlaÅŸmadan, barıştan, dayanışmadan bahsediyoruz. GeçmiÅŸteki acıları kenara bırakalım, gelin dost olalım, uzlaÅŸalım, barış ve dayanışma içerisinde bu sorunu çözelim istedik, tarihçiler karar versin dedik. Ama maalesef bunu kabul etmediler. Gazeteden, 'biz Ermeni soykırımını kabul ediyoruz ve kabul etmeyen veya eleÅŸtiren hiçbir ÅŸeyi yayınlamıyoruz' diye cevap verdiler. Çok ciddi hayal kırıklığına uÄŸradık."

Reklamın Washington Post'ta yayınlandığını, Washington DC'de 110 otobüste 30 gün boyunca yayınlanmakta olduÄŸunu ifade eden Uyar, 30 metro istasyonunda, bilboardlarda reklamların yer aldığını belirtti.

(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.