Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Türkiye'den İsrail'e misilleme

Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun uğurlama töreni Fransa'nın Cannes şehrinde yapıldı. İsrail 'Ofek 10' isimli bir uydu fırlatmış ve özellikle Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin tamamını izleyebilme kabiliyeti kazanmıştı. Böylece Türkiye de Göktürk 1'i fırlatarak İsrail'e karşılık vermiş olacak.



Yapımı tamamlanan Göktürk-1 KeÅŸif ve Gözetleme Uydusu, Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen törenle dünya basınına tanıtıldı.

Göktürk-1 KeÅŸif ve Gözetleme Uydusu'nun teslimatı için Ankara'ya gönderilmesi öncesinde Fransa'nın Cannes kentinde uÄŸurlama töreni gerçekleÅŸtirildi.

UÄŸurlama töreninde konuÅŸan, Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı (SSM) Uzay Daire BaÅŸkanı Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 uydusuyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde geliÅŸeceÄŸini söyledi. Uydunun teslimatının Mayıs ayında gerçekleÅŸeceÄŸini bildiren Tüfekçi, projeye katılan ÅŸirketlere teÅŸekkür etti.

Thales Alenia BaÅŸkan Yardımcısı Herve Hamy ise, uydunun yüksek teknolojili optik sistemlerle donatıldığını belirterek, uydu sistemlerinin performansının bütün yapım aÅŸamalarında test edildiÄŸini söyledi. Göktürk-1 Uydusu'nu Ankara'ya gönderecekleri için gurur duyduklarını dile getiren Hamy, optik sistemlerin geliÅŸtirilmesi için 10 milyon avroluk yatırım yaptıklarını kaydetti.

Proje ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı yüksek çözünürlüklü istihbarat görüntülerinin karasuyu ve hava sahası kısıtlamaları olmaksızın elde edilmesini, iÅŸlenmesini, depolanmasını ve deÄŸerlendirilmesini saÄŸlayacak bir KeÅŸif Gözetleme Uydu Sistemi ve Türkiye'de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) tedarik edilmesi amaçlanıyor.

Göktürk-1 görevi boyunca günde 278 fotoÄŸraf gönderecek

Ankara'ya 7 Mayıs'ta gönderilecek Göktürk-1 Uydusu'nun, 2016 yılı ilk yarısında Fransız Guyanası'nın Kourou kentinden fırlatılması planlanıyor.

Göktürk-1 Uydu Sistemi ayrıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaÅŸmanın takibi, doÄŸal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coÄŸrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 görevi boyunca günde ortalama 278 fotoÄŸraf gönderecek.

Uydu Sistemi, uzay kesiminde 1 metre altı çözünürlüklü Elektro-Optik kamera, 1 sabit yer istasyonu ve 1 mobil yer istasyonundan oluÅŸuyor. Projenin üstleniciliÄŸini ve yer kontrol istasyonu bölümünü Ä°talyan Telespazio firması yürütürken, üretim kısmını Thales Alenia Space gerçekleÅŸtirdi. Projeye Aselsan, Roketsan ve Tübitak Bilgem doÄŸrudan katılım yoluyla teknoloji transferi saÄŸladı.

KARINCAYI BÄ°LE Ä°ZLEYEBÄ°LECEK

Göktürk-1 Türkiye'nin istihbarat toplama yeteneÄŸini geliÅŸtirip, savunma topluluÄŸuna, günün her saatinde her türlü hava koÅŸullarında uzaktaki ve yakındaki tehditleri yönetmesine imkan saÄŸlamasının yanı sıra, herhangi bir ülkede bir karıncayı bile yakından izleyebilecek.

Türkiye uydunun yapılması için Ä°talya firması ile anlaÅŸtığında Ä°srail firmayı tehdit etmiÅŸ ve Ä°srail toprakları üzerinden görüntü alınmamasını istemiÅŸti. Ancak geçtiÄŸimiz aylarda Ä°srail 'Ofek 10' isimli bir uydu fırlattı ve özellikle Türkiye baÅŸta olmak üzere OrtadoÄŸu ülkelerinin tamamını izleyebilme kabiliyeti kazandı. Böylece Türkiye de Göktürk 1'i fırlatarak Ä°srail'e karşılık vermiÅŸ olacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.