Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Yemen'de ölü sayısı bini aştı'

Birleşmiş Milletler, Yemen'de 19 Mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının bini aştığını duyurdu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırıları ise operasyonun bittiğinin açıklanmasına rağmen sürüyor.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen'de 19 Mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda bin 80 kiÅŸinin öldürüldüÄŸü, 4 bin 350 kiÅŸinin yaralandığı ve 150 binden fazla kiÅŸinin yerinden edildiÄŸi bilgisi verildi.

Açıklamalarda, hayatını kaybedenler arasında 48 çocuk ve 28 kadın olduÄŸu da ifade edildi.

Yaklaşık 2 milyon çocuÄŸun ülkede eÄŸitime devam edemediÄŸinin belirtildiÄŸi açıklamada, Yemen'deki saÄŸlık sisteminin çökmek üzere olduÄŸu uyarısı yapıldı.

Hava saldırıları sürüyor

Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri Yemen'de Husilere ait birliklerin bulunduÄŸu tahmin edilen bölgelere dün gece ve bugün hava saldırısı düzenledi.

Koalisyona ait savaÅŸ uçakları, bugün Yemen’in batısında bulunan Hudayde kentinde Husilere ait askeri birliklerini vurdu. Uçaklar, ayrıca Yemen’in güneyi ve ortasındaki Husilerin mevzilerini bombaladı.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, koalisyon güçleri dün gece de, Taiz kenti sınırına yakın Sehul bölgesi ile Yerim kentine operasyon düzenledi. Hava saldırısının ardından bölgede yoÄŸun ÅŸekilde duman yükseldi. 

Hava harekatının iki gün önce sona erdiÄŸini açıklayan koalisyon güçleri, çarÅŸamba günü de Husiler'in ele geçirdiÄŸi Taiz'in batısındaki 35. Tugay'ı havadan bombalamıştı. 

AFP'nin ulaÅŸtığı bölge sakinlerine göre ise, çatışmaların devam ettiÄŸi Aden'in 35 kilometre kuzeyindeki Lahic kenti de hava saldırılarının hedefi oldu. 

Reuters'a göre ise hava saldırıları Husilere ait tankları vurdu. 

Operasyon tamamlanmıştı

Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Asiri, salı günü Yemen'de Husilere yönelik 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun sona erdiÄŸini ve 'Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu'nun baÅŸlatıldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaÅŸtığını, ÅŸimdi yeni bir siyasi aÅŸamaya geçildiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri operasyonların çok dikkatlı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleÅŸtiÄŸini, tüm hedeflerin dikkatlı bir ÅŸekilde belirlendiÄŸini ve Yemen hükümeti ve cumhurbaÅŸkanının talebine baÄŸlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiÄŸini ilan etti.

'Gerekirse yeniden müdahale olabilir'

Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söylemiÅŸ ve ÅŸöyle özetlemiÅŸti:

"Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluÅŸturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komÅŸu ülkeler için tehdit oluÅŸturması da yeniden bir askeri operasyonun baÅŸlaması için geçerli neden sayılacak."

26 Mart'ta başlamıştı

Siyasi krizin yaÅŸandığı Yemen'de Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA, Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.