Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu'ndan dünyada barış çağırısı

Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen Barış Zirvesi'nde konuşan Başbakan Davutoğlu, "100 yıl önce acılı savaşlar yaşamış olabiliriz ama 100 yıl sonra barışı inşa etmek için işte şimdi tam vaktidir, gün bugündür" çağrısı yaptı.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, uluslararası liderlerin de katıldığı Barış Zirvesi'nin açılış konuÅŸmasını yaptı. DavutoÄŸlu, "SavaÅŸlar bir nefret kültürü de bir dostluk kültürü de üretebilir" derken, "Barış Zirvesi'ni planlarken tek ÅŸey hedefledik, dünyaya tek mesaj vermek istedik. 100 yıl önce acılı savaÅŸlar vermiÅŸ olabiliriz ama 100 yıl sonra barışı tesis edebiliriz" ifadelerini kullandı. SavaÅŸlardan dersler çıkarılması gerektiÄŸini vurgulayan BaÅŸbakan, "Biz Türkiye olarak Çanakkale üzerinden bir nefret kültürü üretmedik" dedi. BaÅŸbakan ÅŸöyle devam etti: 

"Çanakkale Savaşı'nda Ermeni taburları, Yahudi taburları da vardı Osmanlı saflarında. Asırlardır birlikte yaÅŸadıkları Ä°stanbul'u savundular. Bütün okulların bir nesli savaÅŸta kaybedildi. Benim okuduÄŸum Ä°stanbul Lisesi'nde altın nesil denilen bir nesil savaÅŸa gitti ve bir daha dönmedi. Peki gelenler? Avustralya, Yeni Zelanda'dan gelenler onurlu bir zafer için geldiler. Centilmence bir savaÅŸ için geldiler. SavaÅŸ hiç olmamasını ilediÄŸimiz bir ÅŸeydir. KeÅŸke hiç savaÅŸ olmasaydı. Ama bu dünyanın bir gerçeÄŸi. Çanakkale'de savaÅŸanlar bize savaşın ahlâkını öÄŸrettiler. Belki bir iki saat sonra birbirlerini öldürecek insanlar savaÅŸa birkaç saat ara verildiÄŸinde birbirlerine sigara ikram ettiler. Birbirlerinin yaralılarını karşı cephelere taşıdılar. O yüzden biz Türkler, bizimle mertçe savaÅŸanları hep saygıyla selamladık." 

DavutoÄŸlu, iki yıl önce Balkan SavaÅŸları'nın 100. yıldönümünde de 'barış çaÄŸrısı' yaptığını anımsatırken, "Gelin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra bir dünya barışını hep birlikte inÅŸa edelim, nefret dili üretmeyelim. O savaÅŸ esnasında hayatını kaybeden kim varsa biz hepsine ÅŸimdiden ve bütün geçmiÅŸimiz açısından da taziye dileklerinde bulunduk ama bugünlerde birileri o dönemde yaÅŸanan acılar üzerinden, hele hele üçüncü taraflar, bazen de o savaÅŸta kışkırtıcı rol oynamış olanlar, bu acılar üzerinden yeni bir düÅŸmanlık tohumu ekmeye kalkışıyorlar. Bizim Ä°stanbul'dan mesajımız açık; Nasıl Ä°stanbul bütün Balkan milletlerinin ÅŸehriyse, Ä°stanbul artık Avustralyalıların, Yeni Zelandalıların da ÅŸehridir. Ä°stanbul buraya savaÅŸmak için gelip Çanakkale'de topraÄŸa düÅŸmüÅŸ olan milletlerin de ÅŸehridir" diye konuÅŸtu. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.