Sosyal Medya

Coğrafyamız

Savaşın gölgesindeki zorlu yaşam

Halep'in Azez ilçesinde yaşayan Suriyeliler, ülkedeki iç savaşın gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor.



Suriye'deki iç savaÅŸ nedeniyle ÅŸehir hayatının bitme noktasına geldiÄŸi Halep'in Azez ilçesinde kalmayı tercih eden Suriyeliler, bir yandan çatışmaların getirdiÄŸi sıkıntılarla mücadele ederken, diÄŸer yandan da tarlalarını ekip hayvanlarını yetiÅŸtiriyor.

Suriye'de 4 yıldır devam eden iç savaÅŸta yüz binlerce kiÅŸi hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkelerini terk ederek, komÅŸu ülkelere sığındı.

Ä°ç savaşın baÅŸladığı ilk günden itibaren Suriyelileri yalnız bırakmayan Türkiye, oluÅŸturulan kamplarda sığınmacılara her türlü desteÄŸi veriyor. Sivil toplum kuruluÅŸları da "ensar-muhacir" anlayışından hareketle düzenlenen kampanyalarla sınırın diÄŸer tarafındaki Suriyelileri bir an olsun yalnız bırakmıyor.

YaÅŸadıkları topraklarda kalmayı tercih eden Suriyeliler, bir yandan iç savaşın getirdiÄŸi susuzluk, elektrik kesintileri, iÅŸsizlik gibi sıkıntılarla mücadele ederken, diÄŸer yandan da tarlalarını ekip hayvanlarını yetiÅŸtiriyor.

Türkiye sınırına yakın Halep'in Azez ilçesindeki Suriyeliler de sıkıntı ve yokluÄŸa raÄŸmen yaÅŸamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Azez ile Halep arasında ekinler boy atarken, tarlalarda çalışan kadınlar göze çarpıyor. Güvenli olduÄŸu için sınıra yakın bölgelerde yaÅŸayan kimi Suriyeliler ise küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtirerek geçimini saÄŸlamaya çalışıyor.

"Dışarıdan insani yardımlar geliyor ama yeterli değil"

Suriyeli Ahmad Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesine ait araziye yevmiyeyle çalışan kadınlara kabak ektirdiÄŸini söyledi. Muhammed, "Biz iÅŸimize gücümüze bakıyoruz. Bizim savaşımız hayatta kalabilmek adına. SavaÅŸ 5. yılına girdi. Dışarıdan insani yardımlar geliyor ama yeterli deÄŸil. Bu nedenle yaÅŸamak ve çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmamız lazım" dedi.

Olası tehlikeye aldırmadan kabak çekirdeklerini iÅŸlenmiÅŸ tarladaki topraÄŸa gömen kadınlar ise geçimlerini saÄŸlamak için çalışmaktan baÅŸka çarelerinin olmadığını belirtiyor.

Yol kenarında koyun sürüsünü otlatan 9 yaşındaki Muhammed Åževvaz da yaÅŸadıkları bölgenin bombalandığını, bu nedenle güvenli gördükleri için Türkiye sınırı yakınlarına kurdukları çadırlara yerleÅŸtiklerini söyledi.

Geçimlerini saÄŸlayabilmek için hayvancılık yaptıklarını belirten Åževvaz, savaşın bir an önce bitmesini ve okuluna dönmek istediÄŸini dile getirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.