Sosyal Medya

Dünya

BM: 'Soykırım' demek için hukuki karar gerek

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırması için bir yasal mercinin bu tanımlamayı kabul eden hukuki karar vermesi gerektiğini ifade etti.



Dujarric, düzenlediÄŸi basın toplantısında gazetecilerin, BM'nin 1915 olaylarını niçin Ermeniler gibi 'soykırım' olarak tanımlamadığını sormaları üzerine, BM'nin bu tanımlamayı yapması için 'yasal bir mercinin' 1915 olaylarını bu ÅŸekilde nitelendirmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Bu yasal mercilerin hangileri olabileceÄŸi konusunda açıklama yapmayan Dujarric, BM'nin bu konudaki görüÅŸlerini daha önce açıkladığını ve bunu deÄŸiÅŸtirmeyeceklerini de söyledi.

Dujarric, konuya iliÅŸkin geçen hafta yaptığı açıklamada 1915 olaylarına iliÅŸkin Ermeni iddiaları konusunda 'trajik olaylar' ve 'katliam suçları' ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, 1915 olaylarının 24 Nisan'daki 100'ncü yıldönümü öncesinde Batı'dan gelen 'soykırım' kararlarıyla karşı karşıya. Geçen hafta Avrupa Parlamentosu, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸunun son döneminde yaÅŸanan olayları Ermenilere yönelik 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını onaylamıştı. Almanya ve Avusturya parlamentolarının da bu hafta içerisinde benzer bir karar alması bekleniyor. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Avrupa Parlamentosu'nun kararının yok hükmünde olduÄŸunu söylemiÅŸ, hükümet de kararı reddettiÄŸini bildirmiÅŸti. 

Avrupa Parlamentosu'ndan önce, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis de, Ermenistan CumhurbaÅŸkanı'nın da katıldığı özel ayinde 1915 olaylarından 'soykırım' olarak söz etmiÅŸti. Türkiye Papa'nın bu sözlerine de sert tepki göstermiÅŸti. DışiÅŸleri'ne çağırılan Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi'ne Papa'nın sözlerinin iki ülke iliÅŸkilerinde 'güven sorunu' yarattığı bildirildi. Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı da istiÅŸare için Ankara'ya çağırıldı. 

Gözler Obama'da

Ermenistan 100'üncü yılında desteÄŸini geniÅŸletmeye çalışırken, gözler ABD baÅŸkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı açıklamada. Ancak Obama'nın 'soykırım' demesi beklenmiyor. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü McDonough ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Rhodes’la bir araya gelen Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, "McDonough ve Rhodes, Obama'nın konuÅŸmasında 'soykırım' tanımlaması yapmayacağını teyit etti" açıklaması yaptı. Obama, daha önceki açıklamalarında Ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'meds yeghern' ifadesini kullanmıştı. 

1915 olayları

Ermenistan ve özellikle ABD ve Fransa’da etkili olan Ermeni diasporası, 1915 ile 1917 arasında Osmanlı Devleti’nin topraklarındaki Ermenileri sistematik olarak öldürdüÄŸünü iddia ediyor.

Türkiye bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araÅŸtırılması gerektiÄŸi tezini savunuyor. 

Geçen sene 23 Nisan'da, o dönemde baÅŸbakan olan Recep Tayyip ErdoÄŸan, 1915 olayları hakkında aralarında Ermenice'nin de bulunduÄŸu 9 dilde bir taziye mesajı yayınlamıştı. Bu yıl da, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, 20 Nisan'da yaptığı açıklamada "1915 yılında tehcir sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarının ve torunlarının acılarını paylaşıyoruz.” dedi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.