Sosyal Medya

Dünya

43 yıl aradan sonra faaliyete geçti

Şili’nin güneyindeki Calbuco yanardağı, 43 yıl aradan sonra faaliyete geçti. Gökyüzünü 20 kilometrelik kül ve toz bulutu kapladı.



BaÅŸkent Santiago’nun 1000 kilometre güneyinde yer alan 2 bin metre yükseklikteki Calbuco yanardağı, yerel saatle dün akÅŸam 18.00 sıralarında kül püskürmeye baÅŸladı. Acil Durum Ofisi, turistik Puerto Varas kasabası yakınlarındaki bölgede kırmızı alarm durumuna geçti.

20 kilometre çapındaki tehlike bölgesinden 4 binden fazla kiÅŸi tahliye edildi. Dağın çevresindeki yerleÅŸim birimlerindeki okullar tatil edildi. Programlarını iptal eden Devlet BaÅŸkanı Michelle Bachelet, çalışmaları izlemek için bugün bölgeye hareket edecek. Ä°çiÅŸleri Bakanı Rodrigo Penaililo, can kaybı ve yaralanma bilgisi olmadığını söyledi. 

Rüzgarların da etkisiyle kül ve toz bulutlarının Arjantin’e doÄŸru hareket ettiÄŸi belirtiliyor. Bölgeye en yakın Puerto Montt kenti havaalanındaki birçok uçuÅŸ iptal edildi. 1837 yılından beri 9 kez patlayan Calbuco volkanı, en son 1972 yılında faaliyete geçmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.