Sosyal Medya

Güncel

Büyükelçi geri çağrıldı!

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Parlamentosu'nun 'soykırım' kararına sert tepki gösterdi.



DışiÅŸleri Bakanlığı, Avusturya Parlamentosu'nun 'soykırım' kararınasert tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, parlamentonun suç isnat etme gibi bir hak ve yetkisi olmadığı vurgulanırken,Avusturya'nın Ankara büyükelçisine gerekli görüÅŸlerin iletildiÄŸi, Türkiye'nin Viyana büyükelçisinin de merkeze çağırıldığı belirtildi.

Açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan partilerin meclis grup baÅŸkanlarınca bugün imzalanarak açıklanan 1915 olaylarına iliÅŸkin deklarasyon tarafımızda büyük bir infial yaratmıştır. Avusturya Parlamentosu'nun hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı bir ÅŸekilde Türk milletine suç isnat etmek hakkı ve yetkisi yoktur. Bilinmelidir ki, Türkiye ve Türk milleti tarihine atılan bu iftirayı unutmayacaktır.

Öyle anlaşılıyor ki ülkemizin insani ve somut açılımlarını görmezden gelmekte ısrar eden bazı çevrelerce yürütülen algı operasyonu tuzağına, Birinci Dünya Savaşı sırasında aynı saflarda savaÅŸtığımız ve yaÅŸanan büyük trajedinin 'soykırım' olarak nitelendirilemeyeceÄŸini en iyi bilecek durumda olan Avusturya da düÅŸmüÅŸtür. Ortak bildiride tüm Hristiyan grupların acıları paylaşılırken, bu süre zarfında hayatını kaybeden Müslümanlara hiç deÄŸinilmemiÅŸ olması, insaniyetten bahsedenlerin dini temelde yaptıkları ayrımcılığın üzücü bir göstergesini teÅŸkil etmiÅŸtir. Bu tür ayrımcılıkların günümüzün sorunlarına çözüm üretebilmek bakımından ne denli yanlış olduÄŸu açıktır. Avusturya Parlamentosu'nun baÅŸkalarına tarih dersi vermek gibi artık günümüz dünyasında yeri olmayan bu tarafgir davranışını reddediyoruz.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaÅŸananların tek taraflı bir bakış açısıyla, seçici ve ayrımcı bir anlayışla öne çıkarılması ve 'soykırım' olarak nitelenmesi hukukun katlidir ve Türkiye tarafından ÅŸiddetle reddedilmektedir. Ä°ÅŸlemediÄŸi bu suçu, siyasi baskılarla Türkiye'ye kabul ettirmek hiç bir ÅŸekilde mümkün olamayacaktır. Avusturya Parlamentosu'nda açıklanan bu bildirinin Türkiye-Avusturya dostluÄŸu ve iliÅŸkileri üzerinde kalıcı olumsuz izler bırakacağı açıktır. Bu konudaki görüÅŸlerimiz, Avusturya'nın Ankara Büyükelçisine aktarılmış olup, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan GöÄŸüÅŸ'ün de istiÅŸareler için merkeze çağırılması kararlaÅŸtırılmıştır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.