Sosyal Medya

Güncel

Soma'da inceleme talebi

Soma'da 301 madencinin öldüğü faciayla ilgili davanın sanık avukatları, bilirkişi raporuna tepki göstererek yeni bir heyetin inceleme yapması gerektiğini söyledi.



Manisa'nın Soma Ä°lçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın, Akhisar'da yedinci oturumda görülmesine devam edildi. Bugünkü duruÅŸmada da sanık avukatları müvekkillerine iliÅŸkin savunmalarını verdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın yedinci oturumuna, tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan DoÄŸru, iÅŸletme müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, teknik müdür Ä°smail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz 37 sanıktan 33'ü ve tarafların avukatları katıldı.

Keşif kararı gelebilir

SoruÅŸturmanın en önemli sanıkları Can Gürkan, Ramazan DoÄŸru ile Akın Çelik'in avukatlarının ortak savunması, var olan bilirkiÅŸi raporuna tepki ve yeni bir heyetin inceleme yapması talebi oldu.

Mahkeme BaÅŸkanı Aytaç Ballı, bu talepler hakkında henüz açıklama yapmadı. Ancak sürpriz bir kararla facianın yaÅŸandığı ocakta keÅŸif yapmak için karar alabilir.

‘Kamu görevlileri de yargılanmalı’

Tutuksuz sanıklardan vardiya emniyet amiri Yalçın ErdoÄŸan ve havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın'ın avukatı Turgay Konyar, siyasi ve ekonomik nedenlerle devletin maden iÅŸletmeciliÄŸinden çekilmiÅŸ olmasının, madenler üzerinde devlet otoritesinin ortadan kalktığı anlamına gelmeyeceÄŸini savundu:

"Madenler TKÄ° tarafından iÅŸletilirken, bir elin parmağını geçmeyecek kadar ölüm meydana gelirken, daha sonra 301 ölümlü böyle bir kazanın meydana gelmesi, bunun yanında 3-5 ölümlü çok da dikkati çekmeyen kazaların yaÅŸanıyor oluÅŸu göz önüne alınırsa burada yargılanması gereken kamu görevlileri de vardır. Dosyaları savcılıkta beklemektedir. Ä°ÅŸ teftiÅŸine iliÅŸkin bu dosyalar, dava dosyasına girmeden bizim yaptığımız savunmalar eksiktir."

Konyar, iddianamede görev sorumlulukları dikkate alınmadan suçlama yöneltilmesinin "suçun ÅŸahsiliÄŸi" ilkesine aykırılık teÅŸkil ettiÄŸini belirtti:

"Müvekkilim ErdoÄŸan'a kendisinden kilometrelerce uzak ve hiç sorumlu olmadığı sensörlerle 'neden ilgilenmedin' suçlaması yöneltiliyor. Ä°ddianamede, ÅŸirkette çalışanların sorumluluk sahaları net ÅŸekilde belirlenerek suçlama yöneltilmesi gerekirken, kümülatif bir anlayışla suçlama yoluna gidilmiÅŸtir."

Konyar, diÄŸer müvekkili havalandırma mühendisi Aydın'ın ise madende toplam 10 kilometrelik bir alanda çalışan tek kiÅŸi olduÄŸunu söyledi. Müvekkillerinin, faciada ölenler gibi sürekli olarak yer altında çalıştığını belirten Konyar, "Dolayısıyla aynı risk altında çalışmaktadırlar. Hayatın doÄŸal akışı içinde gereken tüm tedbirleri almış olmaları gerekir" dedi.

 ‘BilirkiÅŸi raporu bilimsel deÄŸil’

Tutuklu sanıklardan teknik müdür Ä°smail Adalı'nın avukatı Faruk Çalışkan, bilirkiÅŸi heyetinin raporunu olay yerine tam olarak gitmeden hazırladığını ve bunu da açık açık raporunda belirttiÄŸini söyledi. "Bu rapor bilimsel bir rapor deÄŸil ancak kâhinler, müneccimler raporu olur. Tahmin ceza hukuku ile baÄŸdaÅŸacak bir ÅŸey deÄŸildir. Bu dosyada artık hukuka bakma zamanı geldi diye düÅŸünüyorum" dedi.

Tutuklu sanıklardan teknik nezaretçi Ertan Ersoy'un avukatı Mehmet Bekir ÇolakoÄŸlu da bilirkiÅŸinin 4 defa ocaÄŸa girmesine raÄŸmen olayın çıktığı bölgeye gitmeden raporunu yazdığını söyledi.

‘Madende olay öncesi yangın söz konusu deÄŸil’

ÇolakoÄŸlu, bilirkiÅŸi raporu ve iddianamede yazılanın aksine sensörler konusunda yapılan iÅŸlemlerin de hepsinin kayıt altında olduÄŸunu örnekler vererek ispat etmeye çalıştı. 13 Mayıs 2014 tarihli olay bölgesindeki 540 ve 543 nolu karbonmonoksit sensörlerine ait kayıtları da mahkeme heyetinin dikkatine sundu:

"Olay anından hemen önce, saat 15.10 civarında sensör deÄŸerleri birden 500 PPM üzerine çıkıyor. Bu da gösteriyor ki, madende olay öncesi bir yangın söz konusu deÄŸil. Görülüyor ki, ÅŸirkette yapılan her iÅŸlem ve her ÅŸey tek tek kayıt altında, bunlar ortaya çıkarılabilirdi. Gönül isterdi ki, bunları bilirkiÅŸi, cumhuriyet savcılığı ortaya koyup ona göre bir deÄŸerlendirme yapsaydı."

 

 
 

 

Ä°ÅŸçi aileleri sanıkları bekledi

DuruÅŸma için Soma'dan her gün Akhisar'a gelen bazı iÅŸçi aileleri, bugün geç gelen tutuklu sanıkları görmek için duruÅŸma salonu yakınında bekledi. Kendileri için yapılmış bariyerlere yaslanan ölen iÅŸçilerin yakını kadınlar, uzaktan da olsa, cezaevi ring aracından inen tutukluları görmeye çalıştı.

Tutuklu sanıklar da, jandarmanın yoÄŸun güvenlik önlemleri altında oluÅŸturdukları koridorun arasında duruÅŸma salonu olarak kullanılan kültür merkezinin arka kapısından içeriye alındı.

45 sanıklı dava

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaÅŸmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümü ile birlikte birden fazla kiÅŸinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

25 tutuksuz sanığa ise bu suçları "bilinçli taksirle" iÅŸledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA ve DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.