Sosyal Medya

Dünya

ABD'de bir nesil siyahi; 'sosyal kayıp'...

ABD'de 1,5 milyon siyahi erkeğin çeşitli sebeplerle toplumsal hayattan uzak kaldığı ortaya çıktı. "Kayıp" olarak adlandırılan bu 1,5 milyon siyahinin bir kısmı erken yaşta ölmüş, bir kısmı ise hapse girmiş



ABD'de 1,5 milyon siyahi erkek çeÅŸitli sebeplerle günlük hayattan kopuyor. Oranın en yüksek olduÄŸu Ferguson'da erkeklerin kaybolmasından dolayı kadınların sayısı erkeklerin sayısının neredeyse iki katına çıktığı belirtiliyor. Ferguson'da hapiste olmayan her yüz siyahi kadın başına kaybolan (hapiste ya da ölmüÅŸ) 40 siyahi erkek düÅŸüyor. 

New York Times'ta yayınlanan habere göre ABD'de 1,5 milyon siyahi erkek erken ölüm, hapse atılma gibi sebeplerle günlük hayattan "kayboluyor". Kayıp siyahi erkek sayısında New York baÅŸta geliyor. Kentte 25 ila 54 yaÅŸ aralığındaki 120 bin siyahi erkeÄŸin bu sebeplerle kaybolduÄŸu belirtiliyor. New York'u 45 bin kayıpla Chicago ve 30 bin kayıpla Philadelphia takip ediyor.

ABD genelinde hapiste olmayan her 100 siyah kadına 83 siyah erkek düÅŸtüÄŸü belirtilirken, beyazlarda bu sayının 99 olduÄŸu belirtiliyor. Oranın en düÅŸük olduÄŸu yerin ise 100 siyah kadına 60 siyah erkek düÅŸen Ferguson olduÄŸu kaydedilirken, bugün sokaklarda olması gereken 25-54 yaÅŸ arasındaki her 6 siyah erkekten birinin hapiste veya ölü olduÄŸu vurgulanıyor.

ABD'DE 600 BÄ°N SÄ°YAHÄ° HAPÄ°STE

AraÅŸtırmayı yapan Texas Üniversitesi'nden sosyolog Becky Pettit sayıların çok yüksek olduÄŸunu belirtirken, kaybolan siyahların güneyde kuzeye göre çok daha fazla olduÄŸu söyleniyor. 25-54 yaÅŸ arasındaki 600 bin siyah erkeÄŸin hapiste olduÄŸu bilinirken, siyahlarda 12'de 1 olan hapsedilme oranının, siyah olmayan erkeklerde 60'da 1, siyah olmayan kadınlarda ise 500'de 1 olduÄŸu aktarılıyor.

Bunun dışında 900 bin siyah erkeÄŸin de erken öldüÄŸü belirtilirken, ölüm sebeplerinin başında cinayet geliyor. Bunun yanısıra yine siyahi gençlerin ölüm nedenleri arasında, kalp ve solunum hastalıklarıyla birlikte siyah olmayanlara göre oranı çok yüksek olan "kazalar" geliyor. Bunların dışında ABD ordusunda gerçekleÅŸen ölümlerde bir baÅŸka önemli etken.

KAYIPLARDAN DOLAYI EVLÄ°LÄ°K ORANLARI DÜÅžÜYOR

Kayıpların büyük zarar oluÅŸturduÄŸu aktarılırken, kayıplar sebebiyle ailenin bozulduÄŸu, evlilik oranlarının düÅŸtüÄŸü, evlilik dışı çocukların sayısının arttığı da Chicago Üniversitesi'nden Kerwin Charles'ın araÅŸtırmasında görülüyor. Ayrıca bunun kadınların yalnız yaÅŸamasına sebep olduÄŸu da belirtiliyor.

Siyah erkeklerin kaybolmasının 20'inci yüzyılın ortasında artmaya baÅŸlayan bir olay olduÄŸu söyleniyorken, 1990'lı yıllarda siyah erkeklerin ölüm oranının azaldığı, ancak bunun da hapse girmedeki artışla dengelendiÄŸi belirtiliyor. Son yıllarda hapse girme oranında da küçük azalışlar olsa da uzun bir süre daha aradaki farkın devam edeceÄŸi düÅŸünülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.