YaÅŸam
Sabah namazına kalkanlar çok şanslı: Güneşi hisseden...
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Erkan Berksun, mevsimsel geçişlerde biyolojik saatin bozulmasıyla yaşanabilen depresyonu, sabah güneşini bir süre hissetmenin önlediğini açıkladı.
Prof. Dr. Berksun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava açık ve güneÅŸliyken neÅŸeli, kapalı ve bulutluyken cansız ve melankolik olan kiÅŸilerde çoÄŸu zaman altta yatan sorunun biyolojik saatteki aksamalar olduÄŸunu söyledi.
Mevsimsel geçiÅŸlerde görülen depresyonun bazen çeÅŸitli kas ve baÅŸ aÄŸrıları, kabızlık, bulantı gibi bedensel yakınmalara da yol açabildiÄŸine iÅŸaret eden Berksun, "Belirtilerin süresi birkaç haftaya buluyorsa 'mevsimdendir geçer' demek yerine tedaviye baÅŸvurmak gereklidir. Yetersiz güneÅŸ ışığı beyinde kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozabildiÄŸinden bazı bireyler depresyona daha açık hale gelir. Bunun için güneÅŸ ışığında sabahları yarım saat kadar oturmak mevsimsel geçiÅŸlerdeki depresyonu ve halsizliÄŸi önler" diye konuÅŸtu
DEPRESYON Ä°HTÄ°MALÄ° KADINLARDA DAHA FAZLA
Berksun, kadınlarda depresyona yakalanma riskinin erkeklere oranla iki kat daha fazla olduÄŸuna dikkati çekerek mevsimsel geçiÅŸlerde de depresyona kadınların daha sık yakalandığını anlattı.
Depresyonun toplumun yüzde 10-15’inde izlenen bir tıbbi hastalık olduÄŸunu dile getiren Berksun, ÅŸunları kaydetti:
"Mevsimsel depresyon durumlarında kiÅŸinin dikkatini toplayamaması ve unutkanlığı sebebiyle iÅŸ performansı düÅŸer. Ä°steksizliÄŸi ve yapacak gücü bulamaması nedeniyle de sorumlulukları aksamaya baÅŸlar. Gün ışığından yeterince faydalanmanın yanı sıra düzenli uyumaya dikkat etmek, vitaminlerden zengin bir beslenme düzeni ve hafif egzersizler yapmak kiÅŸileri depresyondan korur. Unutulmamalı ki depresyon duyguları, düÅŸünceleri, davranışları ve bedeni etkileyen bir hastalıktır."
Henüz yorum yapılmamış.